Share
Mijn beroep als accountant/belastingadviseur

Later lezen?

Verbeter je dienstverlening met de juiste rollen in je team

Als accountant of belastingadviseur krijg je een steeds gevarieerder klantenbestand. Klanten met verschillende opleidingsachtergronden, maar ook met andere culturele bagage en levensstijlen zullen je om advies vragen. Om hen optimaal te helpen, is je personeelsbestand maar beter ook divers. Ontdek welke types onmisbaar zijn in een gevarieerd en evenwichtig team.de juiste rollen in je team voor betere dienstverlening

Een veelzijdige mix van talent: waarom?

 • Betere verstandhouding: een divers team begrijpt de behoeftes van een diverse doelgroep beter. Oudere zaakvoeders herkennen zich waarschijnlijk meer in je doorgewinterde werknemers. Start-up’ers voelen zich misschien meer aangesproken tot je meest creatieve teamlid. En een klant die zijn pensioen wil bespreken, ziet wellicht meer raakvlakken met een accountant of belastingadviseur in de herfst van zijn loopbaan. Door die persoonlijke herkenning en identificering verhoogt de kans op een vlotte samenwerking.

 • Meer kwaliteiten: verschillende talenten in huis hebben betekent een uitbreiding van je dienstenportfolio. Zet daar op in en zet je medewerkers in voor die taken waar ze goed in zijn en waarvoor ze hun talent optimaal aanwenden. Zo benut je hun ervaring en competenties ten volle. Werknemers die de kans krijgen hun eigen talenten op het werk te benutten, zijn vaker creatief en innovatief. Ook de sfeer op de werkvloer en de productiviteit gaan dan in stijgende lijn.

 • Meer opties bij aanwerving: door met een open blik te werven en selecteren, ontdek je ook andere kwaliteiten bij kandidaten die evengoed je team naar een hoger niveau kunnen tillen. Zeker gezien de schaarste aan accountants en belastingadviseurs op de arbeidsmarkt is het strategisch interessant om ruimer te kijken en interne opleidingen te voorzien.

Welke rollen maken samen een divers team?

Medewerkers nemen soms verschillende rollen op. Met deze basistypes bouw je aan je droomteam, al zijn er nog andere rollen of combinaties mogelijk:
 • de cijferaar
  Het spreekt voor zich dat je een echte cijferaar nodig hebt. Iemand die droomt van grafieken en denkt in statistieken. Een accountant of belastingadviseur die met getallen kan toveren, vormt de fundering van elk boekhoud- of accountantskantoor.
 • de technische expert
  Ook een inhoudelijk expert vervult een vitale rol binnen je team. Je hebt iemand nodig die alles kent van pensioenen en belastingen, die uitblinkt in zijn boekhoudkundige specialiteit en aan wie je zonder aarzelen een complexe vraag kan toevertrouwen. 
 • de administratieve duizendpoot
  Voor een uitstekende dienstverlening is een organisatie tot in de puntjes cruciaal. Zo moet je opgevraagde documenten snel en op tijd kunnen leveren. Deadlines zijn heilig en mag je niet missen. Een sterke administratieve kracht zorgt voor een feilloze opvolging van jullie agenda.
 • de softwarekenner
  In deze veranderende tijden heb je iemand nodig die vertrouwd is met applicaties en geïntegreerde boekhoudkundige systemen. Hij helpt jou en je medewerkers om up-to-date te blijven en adviseert je klanten over de digitale tools die ze kunnen gebruiken om vlotter te werken.
 • de data-analist
  Om je klant optimaal te adviseren bij zijn bedrijfsvoering, heb je een data-analist nodig. Die medewerker ziet patronen, trends en mogelijkheden in de bedrijfsgegevens van je klant. Als je die trends snel opmerkt en aankaart, dan kan je klant gepast reageren op eventuele moeilijkheden.
 • de strateeg
  Moderne accountants of belastingadviseurs moeten hun klant ook kunnen adviseren bij ingewikkelde financiële problemen. Je wil dus ook een medewerker die strategisch denkt en het ideale klankbord is voor jouw klanten. Ga op zoek naar iemand met financiële expertise en commerciële ervaring om je team te versterken.

Kortom: hoe diverser je team, hoe beter je service, hoe groter je klantentevredenheid en hoe meer je je toekomst stevig verankert. Daar maak je dus het best grondig werk van!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief
Thomas Van Haudenhove
Door Thomas Van Haudenhove
19 maart 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.