Share
Mijn beroep als boekhouder/accountant

Later lezen?

Boekhouder of accountant worden: de voordelen op een rijtje

Mensen denken bij een boekhouder of accountant nog al te vaak aan een saai figuur in een duf kantoor. Maar een job als boekhouder of accountant heeft heel wat troeven en is erg veranderd tegenover vroeger. Wij zetten de sterktes van het beroep graag even op een rijtje.

Boekhouder of accountant worden: de voordelen op een rijtje

Voortdurend bijleren

De wetgeving rond fiscaliteit blijft veranderen. Ken je de nieuwe regels rond de aftrek voor auto- en brandstofkosten? Ken je alle wijzigingen van de laatste belastinghervorming? Een boekhouder moet zich voortdurend bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste fiscale ontwikkelingen, om zijn klant het meest actuele advies te geven. Een boekhouder of accountant krijgt dus telkens nieuwe uitdagingen voorgeschoteld. Hierdoor verveelt het nooit!

 

Doorstroommogelijkheden

Als startend boekhouder begin je onderaan de ladder, maar junior boekhouders worden senior boekhouders met uitgebreide mogelijkheden en een navenant loon. Je krijgt waarschijnlijk de kans om door te groeien in je eigen kantoor of daarbuiten, naargelang je ervaring opdoet. Als boekhouder kan je ook bijscholing volgen om accountant te worden, of om je expertise in een bepaalde boekhoudkundige niche vergroten. Misschien wil jij je toeleggen op vennootschappen? Of vind je het boeiend om zoveel mogelijk uit te pluizen over Corporate Finance?

 

Dé vertrouwenspersoon

Voor heel wat mensen ben jij vaak het eerste aanspreekpunt. Van een bedrijfsleider die met de handen in het haar zit over zijn krimpende winstmarge tot een zelfstandige die bijna op pensioen gaat en zijn zaak wil overdragen. Als boekhouder of accountant krijg je veel vertrouwen van je klanten, omdat zij geloven in je expertise en professionele ondersteuning.

 

Zelfstandig werken

Als boekhouder of accountant kan je behoorlijk onafhankelijk werken. Je krijgt vaak je eigen dossiers om op te volgen en je bepaalt zelf de timing en de aanpak ervan. Bovendien werk je als boekhouder of accountant niet plaatsgebonden, zolang je jouw dossiers maar bij de hand hebt. In overleg met je kantoor kan je misschien een deel van je werk van thuis uit afhandelen. Dat biedt dan weer grote voordelen op vlak van tijdsplanning en de balans tussen werk en privé.

 

Mooie verloning

Over het algemeen horen boekhouders tot de best betaalde werknemers in België. Al is er natuurlijk wel een verschil tussen een junior boekhouder en een senior boekhouder.

 

Grote werkzekerheid

VDAB stelt jaarlijks een lijst van knelpuntberoepen op. Voor die jobs moeten werkgevers meer dan normale inspanningen doen om vacatures ingevuld te krijgen. Het beroep van boekhouder of accountant prijkt al jaren op die lijst. Als boekhouder of accountant ben je dus heel gegeerd op de arbeidsmarkt en heb je veel kans om werk te vinden!

 

Keuzemogelijkheid sector

Net omdat er altijd vraag is naar goede boekhouders of accountants, kan je zelf kiezen in welke sector je wil werken. Wil je het liefst terechtkomen bij een overheidsdienst? Gaat je interesse uit naar de voedingssector? Of ben je vooral enthousiast over creatieve ondernemingen? Kies de sector die jou het meest boeit!

Boekhouder of accountant?

Blijf op de hoogte
Karlien Kerremans
Door Karlien Kerremans
31 januari 2019

 Later Lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?
Laat hieronder je email-adres achter en we sturen je een handige link zodat je het snel kan terugvinden.
We sturen je enkel de link, geen spam.