Ik wil starten

Eigen zaak starten na ontslag: het verhaal van Christels keuken

Geschreven door Florence Van Coillie | 26 juli 2019

Na meer dan 20 jaar in loondienst te hebben gewerkt, richtte Christel Goddeeris in 2018 Christels keuken op. Voor haar “online keuken” werkt ze met lokale en verse biologische producten – zonder “pakjes en zakjes” – en stelt ze weekmenu’s op met gezonde, kwaliteitsvolle gerechten. In de beginperiode maakte Christel gebruik van de transitiepremie, een steunmaatregel voor werkzoekenden die ouder zijn dan 45 en als zelfstandige willen starten. Ontdek het inspirerende verhaal van Christel, die haar leeftijd eerst als een nadeel beschouwde, maar al snel de voordelen ervan merkte.


Ontslag als keerpunt

Christel: “Het zat ergens altijd wel in mijn achterhoofd: een eigen zaak hebben. Ik weet nog dat ik een artikel las over een Nederlandse zaak die stoofpotjes maakte. Ik realiseerde me toen dat ik zoiets ook wel wilde doen: koken, klanten ontvangen … Dat leek me wel leuk. En toegegeven, de laatste jaren werkte ik niet meer zo graag bij mijn toenmalige werkgever.”

Toen Christel ontslagen werd, betekende dat eigenlijk het startschot om haar zelfstandige droom waar te maken. Al heeft het wel drie jaar gekost om van een eerste businessidee over te gaan tot de effectieve opening van een eigen zaak. Christel twijfelde initieel over haar leeftijd en de nodige investeringen: “Ik liep tegen de 50 aan, kwam net uit een scheiding en had geen eigendom … Dat leek me geen evidente starterspositie.”

Al bekijkt ze dat nu anders: “Het was eigenlijk het ideale moment. Als vijftiger ben je minder naïef dan bijvoorbeeld een twintiger en je hebt meer ervaring in allerlei domeinen. Bovendien ben ik niet over één nacht ijs gegaan, het was een doordachte beslissing.”


Startersbegeleiding: van droom naar businessplan

Christel volgde onder meer een begeleidingstraject voor starters bij UNIZO. Daar werd alles een stuk concreter. “Samen met de coaches ging ik aan de slag met mijn eigen businessplan”, vertelt ze. “Opeens moet je dan je droom in een praktisch plan gieten en je markt grondig onderzoeken. Ik merkte dat ik een pak meer directe en indirecte concurrentie had dan ik eerst dacht. Dat was even slikken.”

Toch kwam het helemaal goed met Christels businessplan: “De coaches hebben veel kennis en ervaring met starters, en je kan altijd op hun expertise terugvallen.” Voor de praktische opstart van haar zaak ging Christel langs bij het Liantis-ondernemingsloket in Geel. Daar werd alles administratief in orde gebracht voor de oprichting van ‘Christels keuken’.


Financiële steun voor starters via de transitiepremie

Bovendien kwam Christel in aanmerking voor de transitiepremie. Dat is een steunmaatregel voor starters, specifiek gericht op werkzoekende 45-plussers. Twee jaar lang ontvang je een maandelijkse premie. De eerste schijf bedraagt 1000 euro. Dat bedrag zakt vervolgens periodiek tot 300 euro voor de laatste maand.

“De transitiepremie is erg mooi meegenomen als starter”, aldus Christel. “Zo heb je steeds iets achter de hand. De aanvraag verliep trouwens erg vlot. Via het online formulier voeg je een aantal bewijzen toe en vervolledig je in geen tijd het aanvraagproces.”

 

Terugblikken

In 2018 zag ‘Christels keuken’ het levenslicht. Sindsdien heeft ze veel geleerd, hard gewerkt en enorm genoten. “De vrijheid die je hebt is geweldig,”, getuigt Christel. “Maar wat me het meeste voldoening geeft, zijn de lovende reacties van klanten. Ik krijg dagelijks nieuwe klanten over de vloer, al wil ik tegelijk graag een nog bredere waaier aan klanten aantrekken. Verder groeien, daar ligt de focus nu op.”


Raad voor andere starters

Christel is duidelijk: “Het is ontzettend belangrijk dat je in jezelf en je zaak gelooft. Maar nog belangrijker zijn je ondernemingsplan en je marktonderzoek. Een goede voorbereiding is werkelijk het halve werk.” Nog gouden raad voor andere starters? “Praat voldoende met andere ondernemers, zij weten als geen ander hoe het leven als zelfstandige echt is.”

Foto: Paul Huysmans