Share
Gezondheid

Later lezen?

Hoe ga je om met zomerse temperaturen op de werkvloer?

De zomer is nu écht in het land. Naast mooie vooruitzichten betekent dit ook extra maatregelen. Want als werkgever ben je bijvoorbeeld wettelijk verplicht om gekoelde dranken aan te bieden en beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen voor medewerkers die rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld. Maar waar moet je nu rekening mee houden? En hoe warm is té warm? 

stress

Hittestress

De temperatuur loopt de komende periode opnieuw op. Maar toch is het niet enkel het aantal graden op de thermometer die bepaalt of een werkgever maatregelen moet nemen op de werkvloer. De WBGT-index (Wet Bulb Globe Temperature), het type werk én hoe zwaar de fysieke arbeid precies is, bepalen wanneer je als werkgever actie moet ondernemen. Een nattebolthermometer, die ook rekening houdt met de luchtvochtigheid, de thermische straling en de luchtsnelheid bepaalt de zogenaamde WBGT-index en wanneer warm écht te warm is. En dus ook wanneer een organisatie moet ingrijpen. Zo ligt het maximum voor licht werk, zoals bureauwerk op kantoor, op 29°C terwijl zeer zware arbeid een maximum van 18°C heeft.  

De fysieke arbeid is: WBGT-index
Licht of zeer licht 29
Halfzwaar 26
Zwaar 22
Zeer zwaar 18

 

Van extra pauzes tot zonnecrème

Welke maatregelen je als werkgever precies moet nemen bij hoge temperaturen op de werkvloer, laat de wet voornamelijk vrij. Je kan en mag dus heel creatief zijn om maatregelen te nemen die het best passen bij je bedrijf of organisatie. Denk maar aan extra pauzes inlassen, aangepaste uurroosters, petten en zonnecrème voorzien, enzovoort. Het is wél wettelijk verplicht om gekoelde dranken aan te bieden aan je medewerkers en beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen voor medewerkers die bij extreme temperaturen aan rechtstreekse zonnestralen blootgesteld worden. 

 

Airco, een do of don't

De temperatuur op de werkvloer is vaak een discussiepunt: voor de ene medewerker is het te koud, terwijl de andere medewerker het net te warm heeft. Roger Collier, expert arbeidshygiëne bij externe preventiedienst Liantis, adviseert om zeker niet enkel de airco te gebruiken.Om de luchtkwaliteit te behouden is het belangrijk om geregeld ramen en deuren open te zetten. Er bestaan simulaties, modellen en wetenschappelijke formules die hierbij kunnen ondersteunen, want we merken dat comfort op de werkvloer vaak maatwerk is”, zegt Roger.Bijvoorbeeld tijdens een simulatie zoeken we aan de hand van verschillende factoren zoals straling, temperatuur, tocht, inspanning, kledij welke temperatuur voor de meeste mensen als aangenaam ervaren wordt. En soms kan je niet anders dan voor de gulden middenweg te kiezen. Denk maar aan een ziekenhuis, waar in dezelfde ruimte mensen stil moeten liggen en verpleegkundigen soms zware inspanningen moeten leveren. Het kan onmogelijk voor iedereen optimaal zijn, maar je kan wel zoeken naar een aanvaardbare oplossing waar iedereen zich in kan vinden.   

 

Verluchting is key

Naast het gebruik van de airco is verluchting dus cruciaal. Want de huidige regelgeving rond verluchting stelt dat het belangrijk is dat er genoeg extra zuurstof binnenkomt en dat werkgevers streven naar een CO2-niveau dat onder 900 PPM blijft. Je kan dit meten met de toestellen die we tijdens de coronacrisis gebruikten. Enkel wanneer je de airco gebruikt in combinatie met een verluchtingssysteem, is er geen probleem.  

Het is opvallend dat we in de winter goed willen verluchten om binnen minder vatbaar te zijn voor ziektes, maar in de zomer er geen probleem in zien om alle ramen en kieren maximaal te sluiten. En dit blijkt dus geen goede zet te zijn. Want in de zomer kunnen slecht verluchte ruimtes even goed tot verlet van medewerkers leiden.  

 

Bescherm je medewerkers en hou het hoofd koel

Sommige medewerkers voelen de impact van de hitte meer dan anderen. Denk maar aan personen met een slechte fysieke conditie, chronische ademhalingsaandoeningen, hartproblemen, die medicatie nemen, oudere of zwanger zijnEn dan is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor die kwetsbare groep. Want wanneer je merkt dat iemand het extra moeilijk heeft door de hitte kan je als werkgever voor hen specifieke maatregelen nemen. Ga in gesprek met de medewerker om aangepast werk te bespreken, eventueel via een arbeidsarts, en zorg voor een aangename werkplek voor al je medewerkers tijdens de komende warme periode. 

Door Jasmien Van Hulle
21 juni 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.