Share
brandopleiding

Later lezen?

De Sint-Jozefskliniek in Izegem volgde méér dan zomaar een opleiding

"Op maat, toegankelijk en dichtbij. Dàt was net wat we nodig hadden"

Neonatologie, gekend als de plek in het ziekenhuis waar zorgmedewerkers elke dag opnieuw wonderen verrichten voor baby’s die extra zorg nodig hebben. Rampzalig zou het zijn, wanneer er daar brand zou uitbreken. En net daarom volgden de medewerkers van neonatologie, materniteit en pediatrie van de Sint-Jozefskliniek in Izegem (SJKI) een specifieke brandopleiding bij Liantis. “Hopelijk hebben we dit nooit nodig, maar we zijn liever goed voorbereid op de wat als”, vertelt Wouter Blondeel 
Sociale verkiezingen

Brandpreventie, meer dan alleen een verplichting

We spreken met Wouter Blondeel. 50 jaar, fervent triatleet en Izegemnaar in hart en nieren. Al 26 jaar waakt hij over de veiligheid van de SJKI en haar 700 medewerkers, artsen en vrijwilligers. Als diensthoofd technische dienst, bouwcoördinator en preventieadviseur ging hij samen met Liantis op zoek naar de beste manier om hun zorgmedewerkers veilig en correct te leren handelen wanneer er brand zou uitbreken.  

“We zijn wettelijk verplicht om onze medewerkers jaarlijks op te leiden in het kader van brandpreventie. Dit was aanvankelijk één van mijn taken maar al snel merkte ik dat we extra ondersteuning konden gebruiken van een externe partner. Onze Liantis-arbeidsarts raadde ons toen aan om contact op te nemen met Michiel Fossez, preventiedeskundige bij Liantis en rasechte brandweerman. Die ontmoeting resulteerde in een praktijkgerichte brandopleiding op maat van ons ziekenhuis, de specifieke afdeling én onze medewerkers”, vertelt Wouter enthousiast.  


Wanneer theorie niet genoeg is... 

De SJKI test jaarlijks bij elke medewerker de theoretische brandkennis via een e-learning. Maar dit bleek niet voldoende. “We merkten dat ons ziekenhuis en onze medewerkers nood hadden aan meer dan alleen theorie. Die theorie stond soms wat te ver van hun bed én het ziekbed van onze patiënten”, vertelt Wouter. “Want hoe evacueer je veilig een kwetsbare baby in een couveuse uit een kamer die in brand staat? Niet evident hé, als je erover nadenkt? Dus hoe vertaal je de theorie concreet naar de werkvloer. Daar zaten we mee. Maar toen kwam Michiel”, lacht Wouter.  

“Een zevental jaar geleden startten we samen met hem praktijkopleidingen op waarin er op een leegstaande afdeling een kamer werd ingericht en we verschillende noodsituaties simuleerden. Een open opleiding voor al onze SJKI-medewerkers die een enorme meerwaarde betekende naast de theoretische e-learning én enthousiast werd onthaald. En toen, ging Liantis nog een stapje verder.”  

De 'extra mile'

Want wat als we nu eens op afdelingsniveau gaan kijken en inspelen op de soort dienst, de specifieke zorg van de patiënten, het aanwezige medische materiaal, maar ook de shift waarin de medewerkers aan het werk zijn? Dat vroeg Liantis zich samen met Wouter af.   

“Op materniteit en neonatologie bijvoorbeeld werken er van de 20-tal medewerkers 5 collega’s telkens tijdens de dag. ’s Nachts zijn ze maar met twee, wat een volledig andere aanpak vraagt. Voor de opleiding bekeek Liantis ter plaatse het reilen en zeilen van de afdeling en de specifieke noden om vervolgens een simulatie op te zetten in een kamer van de afdeling zelf. Volledig op maat, toegankelijk en dichtbij. En dát was nu net wat wij nodig hadden!” 

 

Michiel Fossez bij de couveuse
Michiel Fossez bij de couveuse die geschonken werd door de SJKI aan Liantis.

Opleiding brand op neonatologie

Elk jaar neemt de SJKI een andere dienst onder de loep. Dit jaar was neonatologie aan de beurt. Samen met het verloskwartier en de materniteit volgden de medewerkers van neonatologie over verschillende opleidingsmomenten een sessie van een drietal uur waarin ze scenario’s tijdens zowel dag- als nachtshiften simuleerden.  

“Om zo goed mogelijk voor de allerkleinsten te kunnen handelen, werd deze opleiding aangepast zodat ze niet moesten evacueren naar spoed of intensieve zorgen maar naar pediatrie. Deze collega’s waren initieel niet op de hoogte van de oefening maar waren erna daarom niet minder enthousiast, net als de artsen die deelnamen. ‘Net echt’ en ‘nu weten we echt wat we moeten doen’, weerklonk het in de gangen. Want wanneer een BullsEye (digitaal brandblussysteem, nvdr.) een brand in één van de eigen patiëntenkamers waarheidsgetrouw simuleert, laat dit wel een blijvende indruk na.” 

 

Positieve evolutie

Sinds we op deze manier werken, is er duidelijke verandering merkbaar. De appreciatie voor de opleiding is groot. Wist je trouwens dat Liantis naast de praktijkopleiding ook nog een jaarlijkse rondgang doet in ons ziekenhuis? De kennis van onze medewerkers wordt zo op de werkvloer zelf afgetoetst. We merken dat hoe langer we op deze manier werken en hoe meer afdelingen de praktijkopleiding op de eigen werkvloer gevolgd hebben, hoe beter ze de procedures kennen. Onze medewerkers kennen bijvoorbeeld de ABDE-procedure -alarmeren, blussen, deuren/ramen dicht, evacueren - door en door én weten hoe die toe te passen. En daar kan je als preventieadviseur alleen maar gelukkig van worden”, vertelt Wouter.

 

Praktijkgerichte toekomst

Volgend jaar plant het ziekenhuis een Liantis-brandopleiding op maat van de spoedgevallenafdeling. Ons doel is om zo veel mogelijk diensten en medewerkers op maat van hun eigen afdeling en normale werkdag bij te scholen,” aldus Wouter. “We werken al 20 jaar samen met Liantis en hopen deze mooie samenwerking nog vele jaren verder te zetten. Want naast de brandopleidingen organiseren we nog tal van andere opleidingen en campagnes samen met Liantis. En dan heb ik het nog niet over onze samenwerking met hun arbeidsartsen gehad. Die kan ik alleen maar omschrijven als top”, lacht Wouter. Naast een aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor onze medewerkers, zijn ze intern volledig geïntegreerd in ons ziekenhuis. Door zowel de professionaliteit als de toegankelijkheid, voelt Liantis als een deel van het team aan en niet als een externe partner.

Door Jasmien Van Hulle
03 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.