Share
Veiligheid

Later lezen?

Werken met diisocyanaten? Dan moet je een verplichte opleiding volgen!

De Europese Commissie heeft een nieuwe maatregel in het leven geroepen over het gebruik van en met diisocyanaten. De maatregel moet ademhalingsproblemen en huidsensibilisaties voorkomen die ontstaan door het verkeerde gebruik ervan. Vanaf nu moeten professionele gebruikers een verplichte opleiding volgen vóór ze hiermee aan de slag gaan.

Veilig aan het werk

Diisocyanaten zijn de chemische stoffen die je onder andere terugvindt in harders voor autolakken en polyurethaanproducten zoals isolatieschuim, lijmen, coatings en mastieken. Deze zeer reactieve chemicaliën komen zowel als vloeistof, vaste stof of oplossing voor en zijn na verkeerd gebruik schadelijk voor de huid en luchtwegen.

De maatregelen moeten er dus voor zorgen dat gebruikers zich bewust zijn van de blootstelling aan de chemische stoffen, de risico’s én hoe ze de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Wat is er veranderd?

Sinds 24 februari 2022 moet op het etiket van producten met meer dan 0,1% vrije diisocyanaatmonomeren een specifieke waarschuwing staan. Die geeft aan dat er een verplichte opleiding nodig is voor het gebruik van deze producten. Zo kunnen gebruikers correct handelen om de veiligheid te waarborgen.

Vanaf 2023 zijn professionele gebruikers nu ook verplicht om een opleiding te volgen vóórdat ze met diisocyanaten aan de slag gaan. De opleiding is niet alleen verplicht voor medewerkers die dergelijke producten gebruiken, maar ook voor personen die toezicht houden op deze werkzaamheden, zoals ploegleiders.

De opleiding moet ervoor zorgen dat iedereen volledig op de hoogte is van de risico’s en over de vaardigheden en kennis beschikt om er veilig mee te werken. Gebruikers moeten deze opleiding om de twee jaar volgen om up-to-date te blijven met de nieuwste veiligheidsrichtlijnen.

Verplichte opleiding

Afhankelijk van het blootstellingsrisico – basis, middelhoog of hoog – volgt een gebruiker de opleiding in één van de drie trainingsniveaus. Medewerkers hebben de keuze tussen een digitale opleiding via een e-learningplatform of een klassikale opleiding door een expert op de werkplek. Werkgevers moeten registreren wie welke opleiding gevolgd heeft.

Op Safe use of Diisocyanates is de opleiding beschikbaar voor acht toepassingsgebieden, op drie trainingsniveaus en in 20 verschillende talen. Je kan er ook een matrix raadplegen die je helpt om het vereiste opleidingsniveau te bepalen. Na de opleiding ontvangt de deelnemer een certificaat

Wil jij inzetten op een veilige werkomgeving?

Ontdek onze diensten en maak  werk van een gezonde werkplek!
Door Jasmien Van Hulle
30 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.