Share
Preventie

Later lezen?

Samen werkt: interne preventieadviseur Kelly getuigt waarom preventie en welzijn geen onemanshow is

Kelly is sinds negen maanden interne preventieadviseur in het Algemeen Ziekenhuis West (az West) in Veurne. Ze vertelt hoe het is om in zo’n grote organisatie aan de slag te gaan en hoe ze dit heeft aangepakt. “Het is heel belangrijk om andere mensen te betrekken. Zo geraak je veel verder en vermijd je dat je op je eigen eiland vastzit. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel, en dat is om mensen zich goed en veilig te laten voelen op het werk.” 

Kelly - AZ West

Zorgen voor mensen centraal

Kelly startte haar carrière als administratief medewerker bij de dienst burgerzaken van Ingelmunster. Daar was ze ook vertrouwenspersoon. In die rol werd het zaadje geplant voor haar huidige rol als interne preventieadviseur. “Sociaal contact is iets wat vanaf het begin erg prominent aanwezig was in mijn carrière. Een job waar mensen centraal staan, waar ik kan zorgen voor mensen en het gevoel heb dat ik anderen kan helpen. Dat is altijd belangrijk geweest voor mij”, vertelt Kelly. 

Ze ging vervolgens aan het werk bij de lokale politie in Veurne als allround medewerker. Door haar ervaring als vertrouwenspersoon kreeg ze al snel de vraag of ze geïnteresseerd was in de job van preventieadviseur. Niet veel later was ze niet alleen preventieadviseur bij de lokale politie, maar ook bij Stad Veurne. Toen moest ze in één klap instaan voor het welzijn van maar liefst 500 medewerkers. 

Kelly kijkt terug op dit moment uit haar carrière: “De job van preventieadviseur bestaat uit veel meer dan enkel het psychosociale luik. Er is een hele waaier aan zaken waar je van moet op de hoogte zijn. Daarom maakte ik op dat moment de beslissing om me volledig te focussen op mijn job als preventieadviseur bij Stad Veurne. Daar kreeg ik de kans om nieuw leven te blazen in het preventie- en welzijnsbeleid van de organisatie. Een heel fijne uitdaging die me in aanraking bracht met tal van verschillende beroepen en sectoren.”  

 

Een nieuwe uitdaging

Een jaar geleden kwam het tragische nieuws dat de preventieadviseur van az West Veurne onverwacht overleden was. “Dat nieuws sloeg natuurlijk in als een bom. In az West werken zo’n 800 mensen. Zo’n grote organisatie kan dus onmogelijk zonder preventieadviseur, des te meer omdat er in een ziekenhuis nog meer speciale risico’s zijn op vlak van preventie en welzijn.”  

Kelly kreeg de kans om aan de slag te gaan bij az West en is er intussen al meer dan negen maanden aan de slag.  

“Vanaf het begin kon ik rekenen op de nodige ondersteuning van Liantis. Christa en Karolien, beide preventieadviseurs arbeidsveiligheid bij Liantis, contacteerden me kort nadat ik was gestart bij az West. Ze hebben meteen veel tijd en moeite geïnvesteerd om mij zo goed mogelijk te begeleiden. Ook Dr. Maeyaert speelde hierin een cruciale rol. Daar ben ik hen nog steeds heel dankbaar voor.” 

 

Structuur

Net zoals bij het stadsbestuur van Veurne, ging Kelly in az West de uitdaging aan om een preventie- en welzijnsbeleid op poten te zetten. Ze legt uit hoe ze hier te werk ging:  

“Mijn eindwerk voor mijn examen van preventieadviseur niveau 2 heb ik gemaakt op basis van de preventiecheck van Liantis. Ik besloot om deze preventiecheck opnieuw toe te passen op de situatie in az West”, legt Kelly uit. 

“Je checkt op niveau van de organisatie aan welke punten uit de welzijnswetgeving je moet voldoen. Deze punten zet je vervolgens om in een checklist en zo krijg je een duidelijk overzicht van wat wel en niet aanwezig is in de organisatie. Deze check was nodig om te kijken waar we stonden op vlak van preventie en welzijn en om de prioriteiten uit te zetten. Deze prioriteiten zijn dan de basis (geweest) voor het globale preventieplan/jaaractieplan.  

De checklist en de prioriteiten die we op basis van die lijst konden opmaken, geven mij structuur en houvast in mijn job. Natuurlijk blijft de job altijd onvoorspelbaar en kan ik elk moment van de dag een telefoontje krijgen waardoor mijn dag er volledig anders uitziet dan gepland. Maar dat maakt het net boeiend. Ik ben iemand die houdt van variatie en ook in alles geïnteresseerd is. Deze job is dus op mijn lijf geschreven.” 

 

Armpjes van de octopus

“Ik heb geen collega-preventieadviseurs binnen de organisatie. Toch werk ik niet alleen. Meer zelfs: er is een heel netwerk aan mensen zonder wie ik mijn job niet zou kunnen doen. 

Wat ik intussen heb geleerd, is dat je niet van alles op de hoogte kan zijn en niet in alles expert kan zijn. Dat is gewoon onmogelijk. Daarom houd ik erg van het octopusprincipe: elk armpje van de octopus helpt mij om mijn job goed te kunnen uitvoeren. De interne experts binnen de organisatie en de externe experts van Liantis zijn een perfect voorbeeld van die onmisbare armpjes van mijn octopus. Ik doe heel vaak beroep op hun kennis en kan steeds bij hen terecht voor advies. Je hebt mensen met expertise nodig om tot de juiste conclusies te komen”, vertelt Kelly. 

“Daarnaast is het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk) een belangrijke partner binnen de organisatie. De mensen die hierin zetelen, waaronder de vakbondsafgevaardigden en directieleden, zijn de harde kern die de uiteindelijke beslissingen neemt rond preventie en welzijn. Ik geef advies en stippel een bepaalde richtlijn uit, maar uiteindelijk is het belangrijk dat zij achter het beleid staan.” 

 

De verbindende factor

“Het meest uitdagende aan de job is om de verbindende factor te vinden binnen de organisatie om samen te werken aan preventie en welzijn. Ik voelde al snel dat verschillende collega’s zin hadden om hiervoor een extra inspanning te leveren en vooral dat ze hier samen hun schouders wilden onder zetten.  

We hebben met een viertal diensten de koppen bij elkaar gestoken. We introduceerden samen een jaarthema waarvoor we doorheen het jaar 2024 verschillende activiteiten en initiatieven opzetten, van opleidingen tot evenementen. Dit jaar is het jaarthema ‘generatieverschillen’, iets wat heel actueel is, zeker nu we allemaal langer moeten werken. We organiseerden al een afterworkparty waar we extra aandacht hadden voor de thema’s ‘eenzaamheid’ en ‘elkaar een warm hart toedragen’ en een fotoshoot voor koppels binnen de organisatie.  

Deze aanpak kan op veel appreciatie rekenen bij de collega’s. Wat me zo blij maakt is dat we heel nauw en goed samenwerken voor dit project met de verschillende diensten. Ik ben dan ook trots dat we op dit vlak een grote stap voorwaarts konden zetten in zo’n korte periode en dat we samen welzijn op een andere manier kunnen belichten in de organisatie”, besluit Kelly. 

 

Hulp nodig bij het opmaken van je preventie- en welzijnsbeleid? Liantis staat voor je klaar!

Neem contact met ons op
Door Jasmien Van Hulle
28 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.