Share
stakeholder

Later lezen?

Samenwerken met stakeholders, de sleutel tot verandering

Elke stakeholder heeft eigen specifieke doelstellingen voor ogen. En het kan een heuse uitdaging zijn om die op één lijn te krijgen met je eigen agenda. Maar hoe krijg je mensen achter een vernieuwend idee? En hoe ga je als preventieadviseur op zoek naar oplossingen die alle partijen ten goede komen?  

“Mik hoog en stap klein” – dr. Jan Van der Vurst

 

Van vernieuwend idee tot gegarandeerd succes

In een innovatieve en beïnvloedbare wereld toont dr. Jan Van der Vurst hoe diplomatieke vaardigheden het verschil maken tussen een geslaagd of gefaald project. Na zijn studies sociale pedagogiek aan de KU Leuven, promoveerde hij in de geneeskunde aan de RU Utrecht. Tot op vandaag is hij, als managementtrainer en consultant, internationaal aan de slag. Hij publiceerde verschillende boeken over beïnvloeding en stakeholdermanagement en bouwde een schat aan ervaring op in deze complexe wereld. In deze blog duiken we samen met Jan dieper in de wereld van stakeholdermanagement en hoe je als preventieadviseur gericht invloed kan uitoefenen. 

 

Luisteren en authenticiteit zijn key

Stakeholdering ®. We verstaan hieronder het identificeren en beïnvloeden van individuen en groepen die invloed hebben op een eindresultaat van een organisatie. “In stakeholdering is het belangrijk om selectief te zijn in wie je wel of niet tijd en energie investeert”, vertelt Jan. “Want niet alle stakeholders zijn gelijk, en sommigen hebben een grotere impact dan anderen. Het is essentieel om te begrijpen wie de belangrijkste spelers zijn en hoe je ze kan beïnvloeden.” 

Een ander inzicht van Jan is dat invloed niet uitsluitend draait om logische argumenten en expertise. Het gaat soms ook over instinct en gewoontes, de niet-rationele drijfveren achter beslissingen. “Ons gedrag wordt vaak gestuurd door die onbewuste mechanismen waarvan we ons niet eens realiseren dat ze aan het werk zijn. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze mechanismen werken en hoe je ze positief en in je voordeel kan inzetten. Mensen vertrouwen op hun gewoontes. Deze doorbreken kost veel energie. Ik raad aan om kleine stappen te zetten en ze te koppelen aan routines om gedragsverandering gemakkelijker te maken. Je vergroot met deze aanpak niet alleen de kans op succes maar je maakt het ook haalbaar om langdurige veranderingen te realiseren”, gaat Jan verder. “Daarnaast kan ik het belang van luisteren, tonen dat je hebt geluisterd en het samenvatten van wat je begrepen hebt, niet genoeg benadrukken. Authenticiteit is cruciaal want trucs en manipulatie ondermijnen alleen maar het vertrouwen en dus ook je invloed."

 

Je unieke positie als preventieadviseur

Inzichten in stakeholdermanagement en gedragsverandering bieden waardevolle lessen voor iedereen die betrokken is bij het beheer van organisaties. En dus ook voor een preventieadviseur. Preventieadviseurs bevinden zich in een unieke positie binnen een organisatie. Ze moeten niet alleen de veiligheid en het welzijn waarborgen, ze spelen ook een belangrijke rol in verschillende groepen. Dat gaat van directie en management tot verschillende comités. In deze positie komt het belang van overtuigingskracht, invloed en effectieve communicatie om de hoek kijken. Want een preventieadviseur moet pragmatisch te werk gaan en zich richten op de partijen waar ze directe invloed op kunnen uitoefenen. Hoewel de wetgever een belangrijke stakeholder is, is het vaak moeilijk om hier directe invloed op uit te oefenen. Het doel is niet alleen om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar om ervoor te zorgen dat mensen gemotiveerd zijn om welzijn en veiligheid te omarmen. Als veiligheidsbesef niet van binnenuit komt, kunnen de beste plannen in duigen vallen. Het is daarom verstandig om energie te steken in die partijen waar verandering mogelijk is en waar je als preventieadviseur écht het verschil kan maken. 

Neem je blind spots onder de loep

"Je kan niet weten wat je niet weet."

In de wereld van preventie en welzijn moet een preventieadviseur meer doen dan enkel  regels uitvoeren en over de veiligheid waken. Ze zijn ware bruggenbouwers maar zeker ook beïnvloeders. Stakeholdermanagement is een essentieel instrument om een cultuur van veiligheid te creëren die gedragen wordt door alle betrokkenen. “Eén van de uitdagingen voor preventieadviseurs is hun eigen blind spots identificeren. Want je kan niet weten wat je niet weet. Om deze beperking te overwinnen, is samenwerking en openheid van cruciaal belang. Preventieadviseurs moeten samenwerken met hun collega-preventieadviseurs om inzichten te delen en blinde vlekken bij elkaar te ontdekken. En dit zonder beschuldigende vingers, maar met wederzijdse steun en steeds met de goesting om hieruit te leren”, adviseert Jan. 

Ten slotte sluit Jan af met een belangrijke tip. “Het is cruciaal voor een preventieadviseur om te begrijpen dat de impact die ze willen hebben niet alleen afhangt van de kwaliteit van hun boodschap, maar ook van de mate waarin die boodschap wordt geaccepteerd. Daarom moeten preventieadviseurs niet alleen resoluut kiezen voor effectieve en open communicatie, maar ook de juiste benadering niet vergeten, afhankelijk van de specifieke stakeholders én de context.” 

Door Jasmien Van Hulle
26 september 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.