Share
Actualiteit

Later lezen?

Nieuwe regels brandveiligheid elektrische voertuigen in parkings

Elektrische (bedrijfs)voertuigen winnen aan populariteit en zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je vindt ze dus ook vaker terug op (ondergrondse) parkings van ondernemingen en organisaties. Door verschillende incidenten en uiteenlopende adviezen rijzen er steeds meer vragen over de brandveiligheidsvoorschriften. Maar met welke regels moet je als werkgever rekening houden?Je team motiveren met een loonbonus

Wat moet je doen?

In het beste geval worden elektrische wagens buiten en minimum op 10 meter van het gebouw opgeladen. Maar vaak kan je niet anders dan je wagen op te laden in een (ondergrondse) parking, en dat brengt mogelijke gevaren met zich mee.

Wanneer je als werkgever elektrische laadpalen ter beschikking stelt op je parking – zowel buiten als binnen – moet je zeker voor het volgende zorgen:

  • Zorg voor duidelijke instructies zodat alle medewerkers weten hoe ze moeten reageren in het geval van brand en voorzie een opleiding voor het interventieteam.
  • Neem de laadpalen op in het interventieplan en informeer de brandweer over de aanwezigheid van de laadpalen, zeker wanneer ze in een gebouw geïnstalleerd werden.
  • Voorzie voldoende ruimte rondom de wagens, zodat een vlotte interventie mogelijk is.
  • Beperk het aantal aaneensluitende parkeerplaatsen voor de voertuigen die opladen. Zorg bijvoorbeeld na vier parkeerplaatsen met laadpalen voor een vrije zone.
  • Zorg voor een duidelijke signalisatie.
  • Werk bij voorkeur met wandboxen want door hun positie bieden ze bescherming tegen aanrijdingen.
  • Laat je elektrische installaties nakijken door een erkende keuringsinstelling.
  • Behaal een keuringsattest zonder opmerkingen.
  • Voorzie degelijke rookafvoer, aangepaste blusmiddelen en rookdetectie.

Duidelijke regels brandveiligheid

Om bij te dragen aan de verbetering van de brandveiligheid lanceert Fireforum een nieuwe versie van de Regels van Goed Vakmanschap Brandveiligheid met als centraal thema: ‘elektrische voertuigen in parkings’. Alle leden van de Hoge Raad keurden deze nieuwe versie goed. Het is dan ook de referentie voor de veiligheidseisen die werkgevers moeten volgen om elektrische voertuigen veilig te parkeren én brand of explosies te voorkomen.

Liantis ondersteunt je!

We helpen je graag bij het organiseren van evacuatieoefeningen, de opleiding van je brandbestrijdingsdienst, het uitvoeren van een risicoanalyse brand en de opmaak van het noodplan, interventieplan of een explosieveiligheidsdocument. Meer weten?

Ontdek het hier

Door Jasmien Van Hulle
21 november 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.