Share

Later lezen?

Levenslang leren met financiële ondersteuning

Wil jij je professionele vaardigheden uitbreiden en verbeteren? Het volgen van opleidingen is dé manier om je kennis en expertise te vergroten. Maar we begrijpen dat het bekostigen van opleidingen soms een financiële uitdaging kan zijn.  

Wist je dat er heel wat subsidies zijn die je hierin kunnen ondersteunen? Van de kmo-portefeuille tot sectorale subsidies, er zijn tal van mogelijkheden om de kosten van je opleidingen te verlagen, zodat jij je professionele ontwikkeling die welverdiende boost kan geven. 

Financieel plan

Investeer in groei met de KMO-portefeuille

Als kmo of beoefenaar van een vrij beroep, kan je gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Deze subsidie wil de groei en professionalisering van ondernemingen stimuleren. Met de kmo-portefeuille kan je een deel van de kosten van de opleiding terugkrijgen. Het subsidiebedrag kan oplopen tot 30% van de totale opleidingskosten, afhankelijk van de grootte van je onderneming. En per jaar heb je recht op een maximale steun van 7.500 euro. 

Als klant van Liantis kan je ons advies deels financieren met de KMO-portefeuille. Onze registratienummers zijn: 

  • Liantis consult - DV.A104944
  • Liantis talent services - DV.A110101
  • Liantis P&W - DV.O 104628 (subcategorie personeelsmanagement kiezen)

Stimuleer ontwikkeling met Vlaamse opleidingsverlof

Het Vlaams opleidingsverlof, ofwel VOV, is een subsidieprogramma in Vlaanderen dat medewerkers in de privésector de mogelijkheid biedt om opleidingen te volgen tijdens de werkuren, mét behoud van loon. Medewerkers kunnen tot maximaal 125 uren per jaar verlof krijgen om zich bij te scholen en hun verdere groei en ontwikkeling te stimuleren. En de werkgever? Die ontvangt een forfaitaire terugbetaling van de loonkosten voor de afwezigheid wegens opleiding, zodat dit weinig financiële impact voor de organisatie heeft 

Boost werkbaarheid met werkbaarheidscheques

De werkbaarheidscheques van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) bieden Vlaamse ondernemingen de mogelijkheid om de werkbaarheid in hun organisatie te verbeteren en te boosten. Ondernemingen kunnen via advies en begeleiding de arbeidsomstandigheden en het welzijn van hun medewerkers optimaliseren. De subsidie dekt 60% van de kosten en tot wel 10.000 euro per onderneming per jaar om beroep te doen op extern advies over werkbaarheidsthema’s zoals ergonomie, stressbeheersing of het bevorderen van de work-life balance. Zowel kleine als grote ondernemingen in Vlaanderen kunnen deze financiële steun gebruiken om zo de arbeidsomstandigheden binnen hun organisatie duurzaam te verbeteren. 

Als klant van Liantis kan je ons advies deels financieren met werkbaarheidscheques. Onze registratienummer is: 

  • Liantis externe dienst voor preventie en bescherming - KDB000000327

Specifieke ondersteuning voor jouw sector

Er bestaan ook sectorspecifieke subsidies die je via een sectorfonds kan aanvragen. Deze sectorale subsidies zijn gericht op de specifieke belangen van een bepaalde sector en willen opleidingen binnen die sector stimuleren. De financiële steun van een gedeeltelijke tot volledige vergoeding van de opleidingskosten, maar ook tot andere vormen van ondersteuning. Om zeker te zijn of een bepaalde opleiding in aanmerking komt, informeer je best rechtstreeks bij het sectorfonds wat de exacte voorwaarden zijn:

  • Alimento, voor de voedingsindustrie; 
  • Co-valent, voor arbeiders en bedienden van de scheikundige nijverheid; 
  • Cevora, voor alle bedienden die onder het paritair comité 200 vallen; 
  • Constructiv, voor de bouwsector; 
  • FeBi voor de gezondheidszorg; 
  •  

Ben jij op zoek naar een opleiding? Boost je ontwikkeling en groei met ons uitgebreid aanbod en schrijf je in!

Ontdek onze opleidingen
Door Jasmien Van Hulle
26 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.