Share
Kantoorinrichting

Later lezen?

Hoe je kantoorinrichting invloed heeft op het mentale welzijn

Met een slimme en doordachte kantoorinrichting heb je niet alleen impact op het fysiek welzijn in je organisatie, maar ook op de productiviteit en efficiëntie van je medewerkers. Onderzoek toont aan dat weloverwogen inrichting een positieve invloed heeft op het mentaal welzijn. Welke factoren het meest impact hebben? De aanwezigheid van (dag)licht, een goede kantoorinrichting en thermisch comfort.

Licht en daglicht

Een optimale blootstelling aan licht heeft invloed op 9 van de 10 welzijnsindicatoren (burn-out, betrokkenheid, depressie, stemming, vermoeidheid, slaapkwaliteit, welzijn, concentratie, productiviteit en stress). De aanwezigheid van daglicht is belangrijk voor onze biologische klok. Is de inval van natuurlijk licht niet mogelijk? Ga dan voor verlichting met heldere en koele kleuren en een hoge verlichtingssterkte. Zo zorg je voor een betere stemming, meer productiviteit en een verhoogde slaapkwaliteit voor je medewerkers.

 

Kantoorinrichting en design

Het ‘type kantoor’ is een belangrijke factor voor het welzijn. Kantoorruimtes met individuele bureaus zijn beter dan landschapskantoren. Verder speelt het aantal medewerkers per werkplek een rol. Werkruimtes met twee tot vijf medewerkers, die geen visuele of akoestische hinder ervaren van anderen, zijn het meest geschikt. Wanneer meer dan twintig medewerkers in één ruimte samenwerken (bijvoorbeeld in een landschapskantoor), is dit volgens het onderzoek nefast voor het mentaal welzijn.

Als er ruimtes zijn voor de verschillende soorten taken (concentratie of ontspanning bijvoorbeeld) is dat ook een goede zaak. Ook decoratieve elementen kunnen het kantoor verbeteren. Wil je dat medewerkers zich goed voelen? Geef ze de kans om een persoonlijke touch te geven aan hun werkplek.

 

Temperatuur en thermisch comfort

De ideale temperatuur op kantoor ligt tussen 20 en 24°C, met een relatieve vochtigheid tussen 40 en 55%. Dit kan je meten met een nattebolthermometer.   Kunnen je medewerkers zelf de temperatuur regelen? Dan leidt dit tot 85% meer tevredenheid over het thermisch comfort.

Nog 2 belangrijke tips

  • Beperk het lawaai in een kantooromgeving. Om goed te concentreren is het belangrijk dat medewerkers in een stille ruimte kunnen werken. Daarnaast blijkt dat bepaalde typische kantoorgeluiden, bijvoorbeeld het geluid van printers of de airco, leiden tot meer vermoeidheid en minder concentratie.
  • Zorg voor wat groen op kantoor. De aanwezigheid van planten zorgt voor een betere gemoedsstemming en een kwalitatievere slaap voor je medewerkers. Kunnen je medewerkers genieten van een mooi zicht naar buiten toe? Nog beter!

 

We staan je bij! 

Onze ergonomen helpen je graag bij de ontwerpplannen van je nieuwe kantoren. Daarnaast denken we mee over de inrichting van je kantoor en de aankoop van meubilair en apparatuur.

 

Door Jasmien Van Hulle
19 september 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.