Share
Preventie

Later lezen?

Hela NV draagt preventie en welzijn hoog in het vaandel

Dé missie van plant manager Wim Vandekerkhof bij Hela NV? Ervoor zorgen dat de 40 medewerkers elke dag veilig kunnen werken en gezond terug naar huis keren. Samen met Liantis zet hij daarom in op een uitgebouwd preventie- en welzijnsbeleid. “Preventie en welzijn moet niet altijd ingewikkeld of duur zijn. Ook met kleine ingrepen, bijvoorbeeld op het vlak van orde en netheid, kan je al een groot verschil maken.”

Hela

Veilig en gezond

Wim Vandekerkhof is ondertussen al vier jaar aan de slag bij Hela NV als plant manager. Samen met zijn 40 collega’s maken ze het gekende Heras-hekwerk dat je ziet op festivals of bouwwerven. Wim neemt ons mee op sleeptouw in het bedrijf terwijl de machines brommen en de heftrucks lustig af en aan rijden met staalwerk.

“Hier zijn voornamelijk arbeiders aan de slag. Machineoperatoren, handlassers en logistieke medewerkers geven elke dag het beste van zichzelf”, vertelt Wim terwijl hij oordopjes uitdeelt om ons te beschermen tegen het geluid. “Als werkgever voelen we ons verantwoordelijk voor onze medewerkers. Daarom is het belangrijk dat we werk maken van een veilige werkomgeving. Zo weet iedereen dat als ze hier aan de slag gaan, ze zeker op een gezonde manier weer thuisraken.”

Netheid centraal

Wat meteen opvalt in zowel de productiehal binnen als op het verdeelterrein buiten, is de orde en netheid. In alles lijkt structuur te zitten. En dat is niet toevallig het stokpaardje van Wim. “Het is inderdaad een zéér belangrijk punt voor mij (lacht)! Ik geloof er rotsvast in dat we door op een gestructureerde manier te werken, met oog voor orde en netheid, ervoor zorgen dat mensen veiliger werken. Orde zorgt voor rust. En rust zorgt er vervolgens voor dat mensen beheerster en veiliger aan de slag gaan.”

“Wanneer er chaos is, bestaat de kans dat medewerkers gevaarlijke stoten uithalen die ze anders niet zouden doen. Dus ja, we werken hier bijvoorbeeld met afgebakende zones, afbeeldingen om te duiden wat waar moet liggen én duidelijke afspraken rond structuur.”

 

Transparante communicatie

Een ander speerpunt in het preventiebeleid van Hela NV is transparantie en communicatie. “Als er hier al eens een veiligheidsincident gebeurt, gaan we daar transparant en open over in gesprek met de betrokken partijen. Telkens benoemen we dan de drie verantwoordelijkheden: wat kan de medewerker doen om dit te voorkomen, wat is de verantwoordelijkheid van het volledige team en ten slotte durven we benoemen wat de verantwoordelijkheid is van de werkgever zelf. We gieten dat niet in ellenlange teksten die dan misschien niet gelezen worden. Nee, we werken met duidelijke afbeeldingen en korte tekstjes zodat iedereen de essentie goed capteert.”

Bij Hela NV werken ze ook in verschillende shifts. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om iedereen samen te krijgen voor pakweg een veiligheidsbriefing. “Sommige mensen werken hier inderdaad in een nachtploeg. Doorheen het jaar laten we deze ploeg toch af en toe tijdens een vroege dienst of avonddienst komen, zodat we hen toelichting kunnen geven rond veiligheid en welzijn. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld tijdens een toolboxmeeting. We houden verschillende soorten toolboxmeetings. Dat gaat van kleine sessies per afdeling tot grotere die overkoepelend zijn voor het hele bedrijf. Waar we vooral op letten tijdens deze informatiemomenten, is de inbreng van de medewerkers zelf. We voorzien dus altijd ruimte voor vraag en antwoord om op die manier hun betrokkenheid te verhogen.”

Roger van Liantis

Wanneer we met Wim praten over zijn preventie- en welzijnsbeleid komt al snel de naam van Roger naar boven. “Roger is preventieadviseur bij Liantis en komt regelmatig bij ons langs op de werkvloer”, vertelt Wim. “Hij helpt ons zodat we als organisatie zeker voldoen aan alle strikte normen en strenge wetten. En samen met hem stippelen we een actie- en stappenplan uit waarmee we stelselmatig ons veiligheidsniveau verhogen. Concreet ondersteunt Roger ons bijvoorbeeld bij het opstellen van risicoanalyses. Zo deden we onlangs een risicoanalyse naar de luchtkwaliteit in de werkomgeving van de handlassers om het daar ook zo veilig mogelijk te houden.”

Vooral de vertaalslag die Roger telkens maakt, vindt Wim een meerwaarde. “Hij kan zijn expertise heel goed omzetten naar de werking van onze organisatie. Dat maakt dat zijn advies meteen toepasbaar is en we dus écht samen werk kunnen maken van het preventie- en welzijnsbeleid bij Hela NV."

 

Door Jasmien Van Hulle
31 januari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.