Share
Gezondheid

Later lezen?

Van fysieke arbeid word je gezond en fit. Of net niet?

Lichaamsbeweging en sporten is voor iedereen belangrijk, ook voor medewerkers die een fysiek actieve job hebben. Een analyse van Liantis toont aan dat bijna 4 op de 10 medewerkers niet sport of aan lichaamsbeweging doet voor of na het werk. Misschien omdat medewerkers met een fysiek actieve job vermoeden dat ze al genoeg bewegen op de werkvloer? 

stress

Bewegen en sport is belangrijk voor de gezondheid

Medewerkers die zware arbeid verrichten, moeten voldoen aan hoge fysieke eisen. De drempel om te bewegen en te sporten na het werk, is dan ook groter bij deze personen. Maar het is niet omdat je een fysiek actieve job uitoefent dat je ook een goede fysieke conditie hebt. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteiten in je vrije tijd meer effect hebben op hoe fit je écht bent.  

De fysieke activiteitsparadox stelt dat we ervan uitgaan dat iemand die fysiek actief is tijdens de werkuren, ook fit is en dus niet meer hoeft te sporten. Terwijl iemand die bijvoorbeeld bureauwerk doet, sowieso na de uren nog aan de slag moet om een goede conditie te hebben. Maar niets is minder waar.  

De fysieke activiteitsparadox: is elke vorm van bewegen gezond?

Medewerkers met fysiek werk voeren een aanzienlijk deel van hun werktijd staand uit, al dan niet met fysiek inspannende handelingen en met een beperkt aantal momenten dat ze zitten. De paradox verklaart dat beroepsmatige fysieke activiteit in tegenstelling tot fysieke activiteit in de vrije tijd, geen gezondheidsvoordelen oplevert. Integendeel. Medewerkers die een fysieke job uitoefenen hebben niet alleen een verhoogd risico op fysieke klachten maar ook op algemene gezondheidsproblemen en een verhoogd ziekteverzuim. Vaak is er te weinig afwisseling tussen enerzijds activiteiten met de juiste intensiteit die goed zijn voor je gezondheid en anderzijds periodes van rust en herstel. 

Maar medewerkers met net veel zittend werk ondervinden ook gezondheidsproblemen zoals spier- en gewrichtsklachten, cardiovasculaire aandoeningen… Dus hoe kunnen we dan evolueren naar een taakverdeling die de gezondheid van alle medewerkers bevordert?  

 

Een doordacht takenpakket als belangrijke preventiemaatregel

Uit onderzoek blijkt dat de gezondste medewerkers een takenpakket hebben van 65% zittend werk, 28% staande taken en slechts 7% van de werktijd taken met verhoogde fysieke inspanning. En deze resultaten liggen dicht bij de aanbevelingen van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk: 60% zitten, 30% staan en 10% bewegen.  

Een combinatie van een aantal acties zoals werkplekaanpassingen, een schema dat zorgt voor de nodige afwisseling in taken,… kunnen positieve effecten hebben op de gezondheid van je medewerkers zoals minder fysieke klachten maar ook meer energie én zin om na het werk nog te sporten en te bewegen.   

 

Controle over de bewegingsactiviteiten op de werkvloer

Door de samenstelling van de taken van een medewerker, kan een preventieadviseur ergonomie je helpen doordachte verbeteringen voor te stellen die de gezondheid van je medewerkers bevorderen. Afwisseling tussen zittend en staand werk kan het welzijn en de algemene gezondheid van je medewerkers bevorderen maar ook hun job werkbaarder maken. Het is belangrijk dat je controle krijgt over de bewegingsactiviteiten op de werkvloer zodat je medewerkers gezond en fit zijn, zowel tijdens de werkuren als erna.   

 

Door Jasmien Van Hulle
21 juni 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.