Ergonomie heeft een directe, positieve impact op je medewerkers. Het helpt om fysieke overbelasting te voorkomen en heeft daardoor rechtstreeks invloed op het ziekteverzuim in je bedrijf. Maar hoe pak je dit nu concreet aan? We geven je graag twee praktijkvoorbeelden.
Nieuwe transportband
Het maatwerkbedrijf Lidwina maakt al jaren werk van een goed preventie- en welzijnsbeleid. Toen ze van plan waren om een nieuwe transportband te maken om marsepein om te vormen tot rozen, hadden ze technische tekeningen en plannen gemaakt.
Die plannen legden ze voor aan de preventieadviseur ergonomie bij Liantis. Na een analyse bleek de transportband wat te dik. Dit zou kunnen leiden tot een oncomfortabele zithouding. Ook de voorwaartse reikafstand leek onnodig hoog. Op basis van deze feedback voerde Lidwina verschillende aanpassingen door aan de plannen. Zo versmalden ze bijvoorbeeld de onderliggende retourband. Ze maakten ook de werktablet aan de transportband korter om de reikafstanden te beperken.
Doordat ze al in de planfase advies vroegen aan de preventieadviseur ergonomie, kunnen de medewerkers nu op een comfortabele wijze zorgen voor de lekkere en kwaliteitsvolle marsepeinen rozen. Met liefde én aandacht voor de werkomstandigheden, dat smaakt des te beter!
Nieuw bedieningslokaal
Voor een bedieningslokaal van sluizen en bruggen in één van onze kuststeden, kreeg onze preventieadviseur ergonomie een concrete vraag: help ons om het lokaal zo goed mogelijk in te richten. Daarbij vroeg de werkgever om rekening te houden met de huidige ergonomische vereisten, de taken van de gebruikers en de geldende normen.
Maar hoe ging dat concreet in zijn werk? In eerste instantie vond er een overleg plaats met alle betrokken partijen om de vraag te kaderen en duidelijk af te bakenen. Daarna volgde een eerste bezoek aan het toenmalige bedieningslokaal. Tijdens een tweede bezoek observeerde de Liantis-collega de taken van de medewerkers en stelde specifieke vragen. Zo kon de ergonomie-expert van Liantis het takenpakket en de manier van werken in kaart brengen. Uiteindelijk formuleerde de ergonoom concreet advies op basis van de oorspronkelijke vraag, de feedback van de medewerkers en de mogelijkheden van het lokaal.
Na dit advies implementeerde het bedrijf bijna het volledige voorstel. Het resultaat? Tevreden medewerkers die het gevoel hebben dat er écht naar hen geluisterd werd en nu ergonomisch aan de slag kunnen.
Ergonomie in jouw bedrijf?
Wil jij doeltreffend fysieke klachten aanpakken? Plan dan een adviesgesprek ergonomie in: onze preventieadviseur ergonomie overloopt dan samen met jou de risico’s en knelpunten en stelt een plan van aanpak op.
Contacteer je klantenadviseur of stuur je aanvraag naar ergonomie@liantis.be en zet een eerste stap naar het verbeteren van de werkomstandigheden.