Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Zonder passie geen topsporters, zonder passie geen ondernemers

Tom Van Damme (Belgian Cycling) over de link tussen sport en ondernemerschap

Hij is net terug van een memorabel WK Wielrennen in Australië, maar Tom Van Damme – voorzitter bij Belgian Cycling – maakt graag tijd voor een gesprek. Over de huidige successen, de link tussen topsport en het ondernemerschap én de reden waarom Liantis en Belgian Cycling al jarenlang trouwe partners zijn.

Remco doet het!

We schrijven 9 oktober 2022. Amper twee weken geleden behaalde Remco Evenepoel goud op het WK Wielrennen in Australië. Opnieuw een topprestatie van de 22-jarige Belg. Om nog maar te zwijgen van zijn recente overwinning in de Spaanse Vuelta. Kort gesteld: de Belgische wielerwereld beleeft hoogdagen. En dus ook Belgian Cycling, de wielerbond die onze Belgische coureurs ondersteunt.

“Het zijn inderdaad mooie dagen. Als je ziet dat er 6.000 man op de Grote Markt in Brussel stond te juichen voor Remco. Ja, dat maakt je trots”, vertelt Van Damme. “In het verleden hebben we al mooie momenten gekend met de wereldtitel van Philippe Gilbert of de overwinningen van Wout Van Aert en Mario De Clercq bijvoorbeeld. Maar nu hebben we met Wout, Remco en Lotte drie uitzonderlijke talenten. Dat straalt af op alles en het is tof om in die positieve vibe te vertoeven.”

 

De kracht van het peloton

Wanneer we de voorzitter de vraag voorschotelen wat volgens hem de link is tussen topsport en ondernemerschap, hoeft hij niet lang na te denken.
“Passie. Daar begint het in beide disciplines altijd mee. Je moet het graag doen en er 100% in geloven.” Maar er is meer nodig. “Een tweede punt: doelstellingen bepalen. Dat is cruciaal. Op basis van die doelen kan je dan gericht gaan werken. Bij een bedrijfsleider is dat een strategie of een businessplan uitstippelen. Bij een atleet gaat het over een trainingsschema om ervoor te zorgen dat hij of zij slaagt in die doelstellingen. En last but not least: presteren op de momenten die er écht toe doen.”
Er zijn nog eigenschappen die in beide takken onontbeerlijk zijn. “Discipline en werkkracht. Dat zijn dingen die volgens mij inherent zijn aan topsport en ondernemerschap”, verduidelijkt Van Damme. “Beiden kunnen dus van elkaar leren. Het is volgens mij geen toeval dat bedrijven zich aan sport binden en omgekeerd.”

“Wat beide takken de laatste jaren ook geleerd hebben, is dat de juiste omkadering cruciaal is. Topsporters laten zich meer en professioneler begeleiden. Maar ook ondernemers beseffen dat ze er niet alleen voor staan en schakelen de nodige partners in op verschillende vlakken.”Niemand staat er dus alleen voor. De kracht van het peloton.

De les van de Ronde van Lombardije

Toch loopt het niet altijd van een leien dakje. Niet in de sport, niet in de ondernemerswereld. Zo zien vele ondernemers momenteel zwarte sneeuw door de energiecrisis, de stijgende loonkosten en een tekort aan grondstoffen. “Op zulke momenten is doorzettingsvermogen belangrijk om die zware periode door te komen”, stipt Van Damme aan.
“Om een voorbeeld te geven: Remco Evenepoel na zijn val tijdens de Ronde van Lombardije twee jaar geleden. Hij heeft niet opgegeven. Dag en nacht gewerkt. Ondanks het feit dat sommigen zeiden dat hij er niet meer zou raken. En nu staat hij opnieuw aan de top. Ik denk dat dit verhaal heel wat ondernemers kan inspireren.”

Agenda blokkeren

Nog belangrijk voor sporters én ondernemers: mentale rust.
“Je moet je goed voelen. Fysiek en mentaal. Rust inbouwen is dus cruciaal voor topsporters en ondernemers. Zelf probeer ik regelmatig recreatief te fietsen. Ik heb geen schroom om te zeggen dat ik soms een sportmoment inplan en dan vroeger stop met werken. Daarom deze raad aan elke ondernemer: durf bepaalde uren te blokkeren in de agenda om rust te nemen. Dat is natuurlijk niet makkelijk, want die momenten staan snel opnieuw vol met meetings. Het vergt dus wel de nodige discipline (lacht).”

Gedeelde waarden

Liantis zorgt elke dag voor de nodige ondersteuning van een 30-tal medewerkers bij de wielerbond. Daarnaast bekommert Liantis zich over de loonberekeningen van alle Belgische beroepsrenners.
“We zijn zeer tevreden van die samenwerking én het partnership tussen onze organisaties. Die is gefundeerd op waarden. Professionalisme, teamgeest en een doorgedreven innovatieve visie maar altijd met bijzondere zorg voor de medewerkers. Waarden die ook wij hoog in het vaandel dragen. Bovendien is Liantis onze partner voor loonadministratie en dan doet het deugd om te weten dat we een partij hebben die 100% betrouwbaar is.”

De horizon

De toekomst ziet Tom Van Damme rooskleurig tegemoet.
“Ik wil Belgian Cycling verder professionaliseren en terzelfdertijd werken aan de jeugdige, toekomstige talentengroep. Ik ben 61 en ga hier ook niet tot de eeuwigheid blijven zitten. Dus wil ik de toekomst met die jonge ploeg zorgvuldig voorbereiden. Ten slotte hoop ik dat Liantis en Belgian Cycling nog lang partners kunnen blijven. We gaan beiden voor duurzame partnerships, dus dat komt ongetwijfeld goed!”

Door Martijn Vanhinsberg
21 oktober 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.