Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Hoe ondersteun je je vastende medewerkers tijdens de Ramadan?

Op woensdag 22 maart 2023 ging de Ramadan van start. Een maand lang eten en drinken moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. En dit kan een impact hebben in je organisatie. Maar hoe ga je hiermee om als werkgever? Waar moet je rekening mee houden? En welke eventuele maatregelen moet je treffen?

Referteperiode van sociale verkiezingen

Ramadan op de werkvloer

De Ramadan kan voor de medewerkers die zich hiervoor engageren een zware periode zijn. De normale werkdag gaat gewoon z’n gangetje terwijl het dagritme van een vastende medewerker drastisch wijzigt. Doordat de maaltijden plaatsvinden na zonsondergang, kan een medewerker vermoeid of minder geconcentreerd zijn. Tijdens warme en lange dagen kunnen vastende collega’s zelfs uitgedroogd raken. Maar ook het frustratie- en/of stressniveau van de medewerkers in kwestie kunnen tijdens deze maand hoger liggen.


Communicatie is key

In principe zijn er geen specifieke regels waar je als werkgever rekening mee moet houden. Een goede werkgever denkt sowieso aan de noden en belangen van álle medewerkers. Uitzonderingen toelaten op de werkvloer is zeker niet evident en kunnen eventueel tot onderlinge frustraties of conflicten leiden. Door in overleg goede afspraken te maken en wederzijds respect te tonen, zorg je ervoor dat iedereen veilig, productief en gemotiveerd aan het werk blijft.

Het is wel belangrijk dat je een duidelijk kader creëert met afspraken waarin zowel vastende als niet-vastende medewerkers zich kunnen vinden. Zo kan je bijvoorbeeld in een cao afspraken opnemen over religieuze feestdagen van medewerkers, net als de werk- en pauzetijden.


7 tips en tricks

Bepaal samen met de medewerkers welke maatregelen haalbaar zijn om het normale werkgedrag tijdens de vastenperiode verder te zetten. Enkele tips:

  1. Toon begrip, interesse en respect.

  2. Breng in kaart welke medewerkers deelnemen en bespreek met je arbeidsarts de mogelijke gezondheidsrisico’s.

  3. Bied lichter werk aan en herverdeel bepaalde taken in overleg met het team.

  4. Stel niet-dringende fysiek zware activiteiten uit.

  5. Ruil diensten met niet-vastende collega’s en zorg binnen het team voor een mix van vastende en niet-vastende medewerkers.

  6. Stel een flexibel werkschema op met bijvoorbeeld extra pauzes.

  7. Bied - indien mogelijk - flexibele werktijdregelingen zoals nachtshiften, thuiswerk… aan.

Vergeet zeker niet om collegialiteit en respect in dit proces te stimuleren. Zo kan je bijvoorbeeld succesvolle vasten, Ramadan mubarak, toewensen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat:

  • de veiligheid van de medewerker en zijn/haar collega’s niet in gedrang komt;
  • de gemaakte afspraken in regel zijn met het huidige arbeidsreglement;
  • de solidariteit en het begrip tussen de collega’s niet vermindert.

Benieuwd hoe Liantis jouw welzijns- en preventiebeleid kan ondersteunen?

Ontdek onze formules
Door Jasmien Van Hulle
28 maart 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.