Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Naast jaarlijks verplicht opleidingsplan nu ook Federal Learning Account

In de Arbeidsdeal van 2022 werd vastgelegd dat ondernemingen vanaf 20 medewerkers jaarlijks een opleidingsplan moeten voorstellen voor hun medewerkers. Als werkgever moet je dit plan elk jaar vóór 31 maart voorleggen.

De overheid wil daar nu een vervolg op voorzien met de 'Federal Learning Account': een tool waarin je alle opleidingen van je medewerkers beheert.  

extralegale voordelen

Deadline jaarlijks opleidingsplan 

Het opleidingsplan heeft als doel opleidingen te voorzien voor je medewerkers. Je moet het opleidingsplan jaarlijks voor 31 maart voorleggen aan de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging of, als dit niet aanwezig is in je organisatie, de medewerkers zelf.  

Het plan moet voorzien in twee types van opleidingen:  

  • Formele opleidingen: dit zijn opleidingen die plaatsvinden buiten de werkplek en ontwikkeld zijn door lesgevers of opleiders. Ze worden gekenmerkt door een hoge graad van organisatie. 
  • Informele opleidingen: dit zijn opleidingen (andere dan de formele opleidingen) die rechtstreeks betrekking hebben op het werk. Ze worden gekenmerkt door een hoge graad van zelforganisatie door de individuele werknemer(s) op het gebied van tijd, plaats en inhoud van de opleiding. 

Voor elk van deze opleidingen kan je terecht bij Liantis. Neem gerust een kijkje in ons uitgebreid aanbod aan opleidingen via onze opleidingscatalogus. 

Rekening houden met risicogroepen

Daarnaast moet je bij het opstellen van het plan aandacht besteden aan de risicogroepen onder je medewerkers. Zij kunnen namelijk specifieke behoeften hebben op het gebied van opleidingen. Denk hierbij aan de volgende categorieën van medewerkers: 

  • Medewerkers ouder dan 50 jaar 
  • Anderstalige medewerkers 
  • Medewerkers met een handicap 
  • Medewerkers die actief zijn in de knelpuntberoepen 

De arbeidsdeal vraagt daarnaast ook bijzondere aandacht voor de genderdimensie. 

Hoe stel ik een opleidingsplan op?

Op onze website vind je alvast een handig stappenplan voor het opstellen van jouw opleidingsplan. Om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen bieden we je de gratis tool ‘Opleidingsplan’ aan via My Liantis. Via deze tool registreer je eenvoudig je opleidingsplan waarin je kan aanduiden welk type opleiding, welke thema’s en risicogroepen je opneemt.  

Wil je graag volledige ondersteuning bij de implementatie van de arbeidsdeal in jouw onderneming? We ontwikkelden een handige toolkit waarbij we jou ondersteunen met alle voorschriften, modeldocumenten en belangrijk advies. 

Neem zeker en vast een kijkje op deze pagina waar je meer ontdekt over onze handige toolkit. 

Federal Learning Account

Sinds 1 april 2024 moet je de opleidingen van je medewerkers registreren en beheren via een digitale tool of de ‘Federal Learning Account’. De verplichting geldt voor alle werkgevers uit de privésector, ongeacht de grootte van je onderneming. 

De ‘Federal Learning Account’ of FLA is een digitale databank met alle gegevens die relevant zijn voor het inventariseren en beheren van het opleidingsrecht van je medewerkersJe medewerkers kunnen er op elk moment nagaan op hoeveel opleidingsdagen en/of -uren ze recht hebben en welke opleidingen ze al hebben gevolgd. Lees hier meer over de extra administratieve verplichtingen die er voor jou als werkgever bijkomen.

Update: de applicatie is ondertussen beschikbaar en het officiële startschot wordt op 1 juni gegeven. Dat betekent dat iedere werkgever tot 30 november 2024 de tijd heeft om reeds gevolgde opleidingen van dit jaar in de tool te registreren.

Wat doet Liantis voor jou?


Binnenkort lanceren we een gratis digitale tool in My Liantis waar je eenvoudig opleidingen kan registreren. Volgden jij of je medewerkers een opleiding via Liantis Academy? Dan komt dat automatisch in deze tool terecht, samen met de behaalde attesten. Zo verlies je amper tijd aan deze nieuwe verplichting van de overheid. Enkel externe opleidingen moet je zelf nog ingeven.

Bovendien zorgen wij ervoor dat alle gegevens automatisch tot bij de federale overheid komen en geregistreerd worden voor de sociale balans. Je hoeft dus geen dubbel werk te doen en bent in één beweging volledig in regel.

Haal het beste uit je medewerkers met een goed opleidingsplan.

Ontdek onze opleiding
Door Jasmien Van Hulle
27 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.