Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

De beste hr-boeken van 2023

Een nieuw jaar, dat betekent voor de boekenwurmen onder ons vooral twaalf nieuwe maanden om kersvers leesvoer te ontdekken! Onze experten lazen in 2023 heel wat interessante hr-boeken en die delen we hier graag 

Zijn advocaten btw-plichtig?

1. De ruwe diamant - Steven van Belleghem

Straal optimisme, positiviteit en energie uit, wees loyaal aan je klanten en vergeet nooit te vragen wat je voor je klant kan betekenen. Dat zijn drie gouden tips van Steven Van Belleghem voor wie wil inzetten op een klantgerichte bedrijfscultuur. Alle 100 tips in zijn boek laten je zien hoe je succesvol een klantgerichte cultuur opbouwt. Onmisbare lectuur voor iedereen die zich afvraagt hoe je nu écht het verschil kan maken voor je klant. 

2. The dark side - Peggy De Prins

In ‘The dark side’ belicht Peggy De Prins de donkere kanten waarmee hr-experts, medewerkers en leidinggevenden worden geconfronteerd op hun werk. Medewerkers voelen zich niet altijd gehoord, leidinggevenden ervaren dan weer dat mensen aansturen toch moeilijker is dan gedacht, en hr-professionals bereiken niet altijd het gewenste resultaat met hun initiatieven. 

Maar vergis je niet: ‘The dark side’ is in geen geval een fatalistisch boek. Het heeft één duidelijke boodschap: ‘dark sides’ moeten bespreekbaar zijn binnen een organisatie. Door dit boek te lezen zet je hier alvast een eerste stap in de goede richting! De rol van hr-experten is hier onmisbaar: zij bieden de nodige ondersteuning, inspiratie en richting om collega’s op weg te zetten.   


3. HR met ballen - Bob Zeegers 

Als hr-expert is het vaak moeilijk de directie te overtuigen om te investeren in menselijk kapitaal.  Klinkt herkenbaar? Dan is het boek ‘HR met ballen’ iets voor jou. In een vlotte en verfrissende stijl geeft Bob Zeegers je overtuigingstechnieken mee om het management van je organisatie ervan te overtuigen dat investeren in menselijk kapitaal een must is.  

Na het lezen van dit boek overtuig je volgens Zeegers probleemloos zelfs de meest krenterige directeur om flink te investeren in hr. Volgens onze experten leest het boek als een trein en staat het vol relevante vaststellingen en gedachten.  

4. The 4-Hour Workweek (Een werkweek van 4 uur) - Timothy Ferris

Als we de achterflap mogen geloven, dan is dit “een revolutionair boek dat je de weg wijst naar een nieuw leven van weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed”. En dat beamen ook onze experten: in dit boek krijg je heel wat waardevolle tips over efficiëntie, tijdsbeheer en productiviteit. Je leert als lezer hoe je productiever kan worden met het oog op een gebalanceerd leven met meer vrije tijd. Het is een pleidooi om aan de 9-tot-5-mentaliteit te ontsnappen en een rijk leven te leiden. 

5. Begin met het waarom (Start with why) - Simon Sinek

Deze klassieker is onmisbaar in de boekenkast van elke hr-professional en eigenlijk elke professional tout court. Het boek van Sinek vloeit voort uit het verhaal van de gebroeders Wright die in tegenstelling tot hun voorgangers wel voor een revolutie zorgden binnen de luchtvaarttechniek. Hun succesrecept? Ze begonnen met het “waarom”.  

Een gedeelde droom, een duidelijk doel voor ogen hebben, zorgt ervoor dat je bergen kan verzetten. Wil je dat mensen geloven in jouw verhaal? Hou dan je eigen ‘why’ duidelijk voor ogen. Simon Sinek leert je hoe je dat doet. Bekijk zeker ook eens Sinek’s inspirerende Ted Talk over dit onderwerp. 

6. Fitness for Work: The Medical Aspectts - Ian Brown, Keith T. Palmer, John Hobson

Ook belangrijk binnen hr is aandacht voor het welzijn van medewerkers. ‘Fitness for Work: The Medical Aspects’ is als het ware de ‘bijbel’ van de arbeidsgezondheid. Het is een diepgaand werk over de gevolgen van een slechte gezondheid op het werk. Het doel van hun boek is om werkgevers, managers en andere professionals arbeidsgezondheidsadvies te geven over de impact van de gezondheid van een patiënt op het werk en hoe ze deze mensen kunnen ondersteunen om aan werk te raken of aan het werk te blijven. 

 

7. Nice girls don't get the corner office - Lois P. Frankel

Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Als psychotherapeute behandelde ze vijfentwintig jaar lang voornamelijk werkende vrouwen. Dit boek is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het leert je hoe je je carrière in handen kan nemen en beschrijft hoe je jezelf soms belet om je talenten te benutten.   

Frankel schreef een echt ‘werkboek’. Je kan met de adviezen, die zijn opgedeeld in verschillende thema's, meteen zelf aan de slag. Er is ruimte om zelf notities te maken in het boek en Frankel daagt je uit om bij elke fout stil te staan en je af te vragen: maak ik deze fout zelf wel eens? Zo ja: dan krijg je meteen een praktische coachingtip. 

 

8. Denk niet aan een roze olifant - Sarah Gagestein 

Onze experts tippen ‘Denk niet aan een roze olifant’ omdat het een mooi beeld schetst van hoe framing werkt. Kort gezegd leer je in dit boek hoe je mensen moeiteloos kan overtuigen van je ideeën (zowel thuis als op het werk) door slim in te spelen op hun onbewuste vooroordelen. Deze techniek kan je niet enkel inzetten voor je eigen ideeën maar ook voor je producten of diensten, waardoor dit boek dus ook ideaal is voor professionals en ondernemers.  

Gagestein baseerde zich voor dit boek op nieuwe neurologische en sociaalpsychologische inzichten én haar eigen jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en de politiek. Ze weet als geen ander hoe je controle kan krijgen over je eigen ideeën.

Nog meer hr-inspiratie?

Beluister Kraakhelder, onze podcast op maat van kmo-werkgevers
Door Jasmien Van Hulle
15 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.