In haar boek Hr-woordenboek: 50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden neemt Charis Libotton je mee in de wereld van het vaak nogal complexe lexicon binnen hr. Via een eenvoudige vraag-antwoordstructuur verheldert ze tal van begrippen. In deze aflevering van Kraakhelder schuift ze mee aan tafel en deelt ze haar inzichten over hoe je een succesvol team samenstelt, hoe je omgaat met weerstand in je team, hoe je de cultuur in je team vormgeeft en hoe je inzet op een feedbackomgeving.
Hoe stel je een succesvol team samen?
In een bedrijf staat of valt alles met de medewerkers die er aan de slag zijn. Maar hoe vorm je nu een succesvol team? “Eerst en vooral is een goed selectieproces enorm belangrijk”, weet Charis. “Als leidinggevende moet je steeds goed in je achterhoofd houden hoe je als organisatie gepercipieerd wil worden, waar je voor staat en wat je waarden zijn. Wees daarover ook transparant naar je sollicitanten toe. Dat helpt hen om jouw organisatie beter te begrijpen, en omgekeerd is het voor jou als werkgever eenvoudiger om te herkennen of er een ‘match’ is met de sollicitant of niet.”
“Vaak is het heel verleidelijk om mensen aan te werven die op jou lijken. De vraag is en blijft natuurlijk of die personen de meest geschikte zijn voor je team. Het gaat erom altijd goed na te denken welk profiel je precies nodig hebt. Niet iedereen heeft dezelfde competenties en capaciteiten, en dus kan complementariteit echt wel een meerwaarde zijn voor je team.”
Maar er is meer nodig dan een enkel goed selectieproces op de weg naar succes. “Teams moeten steeds een gemeenschappelijk doel hebben, en in het verlengde daarvan ook een gemeenschappelijk kader, van waaruit ze werken. Als leidinggevende is het dan ook cruciaal dat je de tijd neemt om dat kader vorm te geven, zodat iedereen op dezelfde golflengte zit.”
“Het is bovendien aangewezen om dat kader bijna dagelijks opnieuw te verwoorden, bijvoorbeeld bij elke meeting of briefing. Zo weten mensen ook hoe hun projecten bijdragen tot het grotere geheel, en voelen ze zich betrokken bij de organisatie.”
Bekijk de video
Hoe ga je om met weerstand in je team?
“Ik merk dat veel organisaties weerstand zien als iets ongemakkelijks”, vertelt Charis. “Maar eigenlijk geeft weerstand veel zinvolle info over je werknemers en je organisatie. Een voorbeeld: in grote organisaties hoor je medewerkers wel eens zeggen dat ‘de consultants het hier af en toe komen uitleggen’. In die uitspraak schuilt eigenlijk heel wat informatie. Ze zou erop kunnen wijzen dat die medewerker bang is voor wat gaat komen, of zich niet veilig voelt. Kortom, het is zinvolle info, waar je concreet mee aan de slag kan. Het is zaak om dat dan ook te doen, uiteraard.”
Hoe geef ik de cultuur in mijn team vorm?
“De cultuur in een team is eigenlijk terug te brengen tot gedrag”, legt Charis uit. “Het gaat dan niet alleen om individueel gedrag, maar ook gedrag op het vlak van interacties en ook gedrag naar de buitenwereld toe. Het is hier handig om als bedrijf bepaalde gedragsnormen op papier te hebben, zodat iedereen weet wat de verwachtingen zijn en je er ook naar kan verwijzen bij de onboarding van nieuwe werknemers.”
“Die gedragscode kan je ook als instrument inzetten om een gesprek te voeren over ongewenste gedragingen van mensen in het team. Het laat je toe om nog eens duidelijk te stellen welk gedrag jouw organisatie verwacht van alle teamleden. Zelf steeds het goede voorbeeld geven, is daarbij cruciaal.”
Beluister de podcast
Hoe bouw je een feedbackomgeving?
Om als organisatie je doelen helder te stellen en die ook te bereiken, is feedback essentieel. “Feedback gaat over informatie geven aan mensen, waar ze ook iets mee zijn. En omgekeerd gaat het ook over informatie krijgen, waar je zelf mee verder kan. Feedback is hulp, die ervoor zorgt dat mensen stappen zetten in hun groei”, geeft Charis mee.
“Feedback zorgt ook voor reflectie, en is op het individuele niveau interessant, maar kan dat zeker ook zijn op bedrijfsniveau. Het nodigt uit om stil te staan bij je organisatie, in de vorm van verschillende vragen, zoals:
- Wat hebben we tot nu toe al verwezenlijkt? (= feedback)
- Hoe pakken we het in de toekomst verder aan? (= feedforward)
- Wat is ons uiteindelijke eindpunt of doel? (= feedup)
Als je die drie zaken integreert in je manier van denken en werken, dan ben je aan het bouwen aan een feedbackomgeving.”
Twee tips voor ondernemers
Charis geeft afsluitend twee tips mee voor ondernemers:
- Bespreek regelmatig het doel dat je wil bereiken als organisatie. Teamleden hebben er baat bij te weten hoe het grotere geheel eruitziet. Op die manier kan je ze ook motiveren en meenemen in een bepaalde richting.
- Laat teamleden nadenken over hoe ze elkaar kunnen ondersteunen bij hun takenpakket en hoe ze er samen voor kunnen zorgen dat resultaten gehaald worden.