Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Arbeidskrapte ook in 2024 een uitdaging

Ook in 2024 staan we weer voor heel wat hr-uitdagingen. Zo blijft de arbeidskrapte stevig voelbaar en moeten ondernemingen strategisch nadenken over hoe ze het juiste talent kunnen aantrekken. Loonoptimalisatie, digitalisering en innovatie vullen dat lijstje aan. Experte Bieke Huyst is er steevast van overtuigd dat je ook als kmo het verschil kan maken met je hr-beleid. 

Wat zijn de belangrijkste evoluties in HR?

Krappe arbeidsmarkt 

De war for talent woedt stevig verder op de arbeidsmarkt, ook in 2024. Helaas zijn er geen ‘quick fixes’ om je personeelstekort tegen te gaan. Tegenwoordig gaat het om een veel bredere strategie die hand in hand gaat met het versterken van je employer brand 

Heb je nieuwe mensen nodig, denk dan eerst en vooral goed na welke competenties jij en je team nodig hebben. Hou niet enkel rekening met het feit dat je nu snel een extra paar handen nodig hebt, maar denk er ook over na op langere termijn.  

Wanneer je dan eindelijk die nieuwe collega gevonden hebt, kan een goede onboarding cruciaal zijn om je nieuwe aanwinst aan boord te houden. Onboarding is een relatief nieuwe term voor het proces dat een werknemer tijdens de inwerkperiode doorloopt. 

Digitalisering en innovatie 

Daarnaast gaat het niet alleen over het vinden en behouden van talent, maar ook over de manier waarop je als organisatie digitalisering benadert. Hoe ver je hierin gaat, hangt zeker vast aan de grootte van je bedrijf, maar de kern blijft innovatie en efficiënt werken. 

Heb je zelf niet voldoende middelen of kennis om bepaalde hr tools te ontwikkelen, kijk dan of er mogelijke partners zijn die je hierbij kunnen helpen. 

 

Loonoptimalisatie  

Je verloningsbeleid optimaliseren is veel meer dan extra brutoloon betalen. Er zijn heel wat extralegale voordelen die een troef zijn bij aanwervingen. Denk maar aan fiscaal-interessante voordelen zoals maaltijdcheques, maar ook aan een bedrijfswagen of een groepsverzekering. 

Maar ook een goede work-life balance draagt bij tot blije en gezonde medewerkers en is een extraatje dat je kan uitspelen bij sollicitaties. Denk hierbij aan thuiswerk, cafetariaplan, enzovoort. “Thuiswerk is nog altijd een van de eerste termen die kandidaten ingeven bij het zoeken naar een nieuwe job”, zegt experte Bieke Huyst.  

Van je aanwervingen een succes te maken?

Ontdek de mogelijkheden
Door Jasmien Van Hulle
21 december 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.