Ik ben zelfstandige

Thuiswerken tijdens de coronacrisis: 3 tips voor een productieve werkomgeving

Geschreven door Arne Sevenhant | 16 maart 2020

In deze bijzondere tijden zoeken veel bedrijven hun heil in thuiswerken om hun onderneming draaiende te houden. Werkte jij al regelmatig van thuis uit of is het voor jou een nieuwe oefening? In ieder geval, met deze tips in het achterhoofd zorg je ervoor dat je thuis even productief bent als op de werkvloer.

Tip 1: kies de juiste werkruimte

Een productieve kamer waarin je niet wordt afgeleid, heeft:

  1. privacy;
  2. daglicht;
  3. de juiste temperatuur;
  4. voldoende (werk)plaats.

Privacy

Niemand werkt efficiënt in een zee van geluid of onderbrekingen. Zorg er bij het kiezen van je kantoorruimte voor dat er voldoende privacy en rust is. Een koptelefoon isoleert bepaalde geluiden, maar daar een hele dag mee op je hoofd werken, kan uiteindelijk vervelend worden. Idealiter kan je je thuiskantoor afsluiten, zodat speelse honden, schattige katten of roepende kinderen je niet storen.

 

Denk aan daglicht

Kies zo veel mogelijk voor natuurlijk licht in je kantoor. Onderzoek toont aan dat daglicht heel wat voordelen heeft, waaronder minder vermoeide ogen en een betere productiviteit. Ga dus op zoek naar een ruimte met een venster en plaats je bureau zo dicht mogelijk bij het raam. Is er geen daglicht beschikbaar omdat het bijvoorbeeld alleen in de kelder rustig genoeg is? Plaats dan een lichtbron die zo goed mogelijk natuurlijk licht nabootst.  

 

De juiste temperatuur

Een aangename temperatuur tussen 21°C en 23°C is een belangrijke factor om geconcentreerd te werken. Zorg er dus voor dat je de warmtegraad kan controleren en aanpassen.

 

Voldoende (werk)plaats

Ga op zoek naar een bureau of tafel waar er genoeg plaats is voor:

  • je computer;
  • schrijfmateriaal en papier;
  • een afzonderlijke muis en toetsenbord;
  • indien mogelijk: een extra scherm.

 

Tip 2: hou het ordelijk en proper

Een proper en georganiseerd bureau is essentieel voor een productieve werkdag. Voorzie zoveel mogelijk een toegewezen plaats voor je werkmateriaal. Werk je nog veel met papier? Zorg dan bijvoorbeeld voor vakken en mappen om je documenten te organiseren en vermijd  rondslingerende papieren en chaos.

Een goede hygiëne is de beste preventie tegen ziektes. Was je handen dus regelmatig en grondig, ook als je je huis niet verlaat. Maak ook je werkoppervlaktes en -materiaal regelmatig proper. Een spic en span thuiskantoor is een heel pak aangenamer dan een stoffige bureauruimte.

 

Tip 3: voorzie het juiste materiaal

Het juiste werkmateriaal bevordert je resultaten. Door de coronamaatregelen gaat alles nu snel en onverwachts. Wil je op termijn investeren in een thuiskantoor, neem dan slimme beslissingen: betaal niet voor zaken die je amper gebruikt en investeer enkel in het nodige. Dit mag niet ontbreken:

 

Snel internet

We hebben het allemaal al meegemaakt: je probeert te werken, maar je hersenen zijn sneller dan het internet. Zucht. Zo vertraagt die vervelende computer niet alleen je werksnelheid, het zorgt ook voor frustratie en meer kans op afleiding. Zorg dus dat je een stabiele, snelle internetverbinding hebt.

 

Computer

Net zoals slecht werkend internet, is een trage computer dodelijk voor je productiviteit. Wist je dat werknemers gemiddeld een week per jaar verliezen aan te trage computers? Die tijd kan je ongetwijfeld beter besteden!

 

Ergonomisch materiaal

Een gezonde werkomgeving is belangrijk, zeker als je uren op dezelfde plaats doorbrengt. Kies voor werkmateriaal dat je – letterlijk - ondersteunt. Kies bijvoorbeeld voor een bureaustoel die je volledig kan aanpassen aan je lichaam. Zo vermijd je veelvoorkomende kwalen, zoals rugpijn. Voorzie bij voorkeur ook een afzonderlijke muis en toetsenbord om je rug, schouders en polsen te ontlasten.