Share
Mijn beroep als accountant/belastingadviseur

Later lezen?

Voor jou uitgelegd: woonplaatskeuze

Om te vermijden dat het bestuur of de vennoten, aandeelhouders of leden van vennootschappen of verenigingen nog langer hun privégegevens kenbaar moeten maken in het Belgisch Staatsblad of op jaarrekeningen, kunnen ze voortaan een andere woonplaats kiezen.

Optimaliseer je loon als bedrijfsleider met extralegale voordelen

Keuze van woonplaats

Sinds de invoering van de gewijzigde vennootschapswetgeving (WVV) kunnen zowel vennoten/aandeelhouders/leden als het bestuur van vennootschappen en verenigingen een woonplaatskeuze doen. Dat kan ofwel op de zetel van de betrokken vennootschap of vereniging of op een andere locatie waar ze professionele activiteiten uitvoeren. In de praktijk hebben ondernemingen soms meerdere kantoren en kan je als woonplaats het adres van een van die kantoren nemen in plaats van de hoofdzetel of zijn bestuurders ook zelf nog elders professioneel actief.

Discretie als hoofdreden

Hoewel het is niet altijd voor iedereen duidelijk is wat de gevolgen zijn van zo’n keuze, is de hoofdreden meestal discretie. Het is namelijk niet fijn dat je privéadres zomaar open en bloot in het Belgisch Staatsblad en in de publiek consulteerbare jaarrekening staat. Door een andere woonplaats te kiezen, vermijd je dus dat iedereen weet waar je woont.

Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat al je professionele correspondentie op je professioneel adres toekomt, in plaats van op je privéadres.

Wat als er maar één adres is?

Bij vennootschappen met één bestuurder of zaakvoerder en/of één vennoot of aandeelhouder is de zetel doorgaans gevestigd op de woonplaats. Maar zelfs in dat geval blijft het nuttig om een woonplaatskeuze te doen. De zetel zal wellicht identiek zijn aan de woonplaats, maar het staat toch niet zwart op wit in het Belgisch Staatsblad en in de publiek consulteerbare jaarrekening.

Nog vragen?

Wens je hier meer info over of wil je een woonplaatskeuze doorgeven? Contacteer gerust je klantenadviseur bij het ondernemingsloket.

Jordy Neuray
Door Jordy Neuray
29 juni 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.