Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

Trends in accountancy: welke impact hebben ze precies?

Trends in accountancy: welke impact hebben ze precies?

Digitalisering, automatisering, robotisering ... het gaat nu allemaal razendsnel. Ben jij nog mee met de laatste trends? En wat betekenen ze voor accountants?

Referteperiode van sociale verkiezingen

AI – Artificiële Intelligentie

AI, Artificiële Intelligentie, of kunstmatige intelligentie. Nee, dat is niets om bang voor te zijn. We hebben AI zelfs echt nodig als we voordeel willen halen uit de berg data die computertoepassingen constant verzamelen. Die hoeveelheid gegevens is zo massaal dat we ze met ons menselijk brein onmogelijk verwerkt krijgen. AI-technologie verzamelt data, combineert en analyseert ze. Slim!
Voor accountants kan AI dus zeker nuttig zijn, bijvoorbeeld om facturen te creëren, financiële gegevens te analyseren en automatisch in rapporten te gieten. Bovendien kunnen AI-toepassingen ‘bijleren’ zodat ze steeds beter in staat zijn om patronen te identificeren of afwijkingen te detecteren. Zo zie jij niets over het hoofd én kan je nog meer en beter proactief advies geven aan je klanten.

De metaverse

De term ‘metaverse’ klinkt echt als iets uit een sciencefictionfilm, maar wat is het? De definitie varieert soms, maar meestal wordt met ‘de metaverse’ een virtuele 3D-wereld bedoeld waar mensen met elkaar in contact kunnen komen via digitale dubbelgangers: avatars. 
De natte droom van de metaverse is dat in één grote virtuele realiteit alle mogelijke activiteiten worden geïntegreerd. Gamen bijvoorbeeld, maar ook concerten of feesten bijwonen, winkelen, werken, leren en vergaderen. Niet toevallig heeft Facebook zich omgedoopt tot ‘Meta’ – een duidelijk teken dat we nog veel kunnen verwachten van de metaverse.
Als accountant zou je bijvoorbeeld je klanten in de metaverse kunnen ontmoeten en hen advies geven. Ook overleggen met je team of een opleiding volgen kan via de metaverse.

Blockchain

De blockchain is nog zo’n term die al jaren circuleert en toch niet altijd duidelijk is. Eenvoudig gezegd is de blockchain een soort grote database die wordt bijgehouden op een massa verbonden computers over de hele wereld. Op een blockchain kan je digitale voorwerpen of eigendomscertificaten bewaren en rechtstreeks verhandelen. Typisch daarbij is dat er geen derde partij – zoals een notaris of een bank – nodig is voor de transactie. De beruchte cryptomunt Bitcoin is het bekendste voorbeeld van die ‘NFT’s’, wat staat voor 'non-fungible token': een uniek en niet vervangbaar of aanpasbaar bestand. Ook belangrijke gegevens zoals contracten kan je bewaren of uitwisselen via de blockchain.
Heel positief voor accountants is dat je door de blockchain gegarandeerd werkt met correcte en betrouwbare gegevens. Je kan ook altijd de bron controleren. Hoe dan ook krijg je als accountant zeker nog te maken met de technologie, bijvoorbeeld omdat je klanten ermee werken.   

Door Martijn Vanhinsberg
21 april 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.