Share
Actualiteit

Later lezen?

Het statuut van de meewerkende echtgeno(o)t(e): 5 vragen en antwoorden

Helpt je klant regelmatig in de eenmanszaak van zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner? Dan moet hij zich sinds 1 juli 2005 in bepaalde gevallen aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, onder het 'maxistatuut meewerkende echtgeno(o)t(e)'. We bekijken dit statuut in deze blogpost van naderbij.Het statuut van de meewerkende echtgeno(o)t(e): 5 vragen en antwoorden

 

Wat houdt het statuut van meewerkende echtgeno(o)t(e) in?

Via het ‘maxistatuut’ van meewerkende echtgeno(o)t(e) bouwt je klant sociale rechten op in eigen naam. Die zijn gelijk aan de rechten van een zelfstandige in hoofdberoep.

Je klant betaalt dan ook sociale bijdragen, maar die liggen een stuk lager dan de bijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep. Het wettelijk minimum voor een meewerkende echtgenoot bedraagt 317,12 euro per kwartaal. Ter vergelijking: zelfstandigen in hoofdberoep betalen minimum 721,89 euro per kwartaal.

Opmerking: Is je klant geboren vóór 1/1/1956? Dan kan hij zich ook aansluiten onder het ministatuut. Hij betaalt dan een lagere bijdrage, maar zijn sociale rechten zijn beperkt tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 


Wie komt in aanmerking voor het statuut van meewerkende echtgeno(o)t(e)?


Om in aanmerking te komen voor het statuut van meewerkende echtgeno(o)t(e) zijn er een aantal voorwaarden:

  • Je klant helpt regelmatig. Alleen wie met regelmaat en minstens 90 dagen per jaar helpt in de zaak van zijn partner, moet zich aansluiten als zelfstandige.
  • Je klant helpt in een eenmanszaak. Alleen in een eenmanszaak kan je werken met het statuut van meewerkende echtgeno(o)t(e). In een vennootschap is dat niet mogelijk.
  • Je klant heeft geen eigen volwaardig sociaal statuut. Je klant mag zelf nog geen sociale rechten opbouwen als zelfstandige, via een eigen beroepsactiviteit of via een uitkering.
  • Je klant is gehuwd of woont wettelijk samen.

 

Wie komt niet in aanmerking voor het statuut van meewerkende echtgeno(o)t(e)?

  • Je klant woont feitelijk samen. Dan moet hij zich aansluiten als zelfstandig helper, in hoofd- of bijberoep.
  • Je klant heeft een eigen volwaardig sociaal statuut. Is je klant gehuwd? Dan is hij niet verzekeringsplichtig. Woont je klant wettelijk samen? Dan moet hij zich aansluiten als zelfstandig helper in bijberoep, vanaf het jaar waarin hij 20 wordt.

Waarop heeft de meewerkende echtgeno(o)t(e) nog meer recht?

  • De meewerkende echtgeno(o)t(e) kan de toepassing van artikel 37 vragen, als hij of zij getrouwd is met iemand met een eigen volwaardig sociaal statuut. Hij of zij moet dan lagere of geen sociale bijdragen betalen. Dit statuut heeft echter ook nadelen.
  • De meewerkende echtgeno(o)t(e) kan ook aanspraak maken op bepaalde pijlers van het overbruggingsrecht: collectieve schuldenregeling, gedwongen onderbreking, economische moeilijkheden.
  • Een meewerkende echtgeno(o)t(e) kan een eigen zelfstandige activiteit hebben in een eenmanszaak of een vennootschap. Dit is enkel mogelijk voor zover de eigen activiteit gestart is na de aansluiting als meewerkende echtgeno(o)t(e). Het inkomen uit de eigen activiteit dient echter beperkt te worden tot een maximum van 3.000 euro netto belastbaar op jaarbasis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

 

Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
07 november 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.