Share
Actualiteit

Later lezen?

Schrappen aangestelde basiskennis bedrijfsbeheer in Brussel

Ondernemingen die hun zetel of domicilie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) hebben, hoeven vanaf 15 januari 2024 geen basiskennis bedrijfsbeheer meer te bewijzen. Maar wat betekent dat nu voor de aangestelde in een onderneming? 

Schrappen aangestelde in de KBO 

Klanten die niet zelf de nodige diploma’s of ervaring hebben om de basiskennis bedrijfsbeheer aan te tonen, kunnen daarvoor een beroep doen op een aangestelde met de juiste kwalificaties. In het geval van een eenmanszaak kan dat bijvoorbeeld de echtgeno(o)t(e) of de wettelijk samenwonende partner zijn. Wel moet die aangestelde dan geregistreerd zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) zodat derden kunnen weten wie voor die kennis verantwoordelijk is. 

Maar wat als de relaties tussen ondernemingen en hun aangestelden doorheen de jaren veranderen en de onderneming niet meteen een nieuwe aangestelde vindt? Denk bijvoorbeeld aan een relatiebreuk of wanneer een bepaalde aangestelde imagoverlies lijdt. Het gevolg is vaak dat de onderneming met tegenzin de registratie van de aangestelde in de KBO onveranderd moet laten om de activiteiten verder te kunnen blijven uitoefenen. 

Ook omgekeerd is het best mogelijk dat een aangestelde na verloop van tijd niet langer met de onderneming geassocieerd wil worden, maar de onderneming die aangestelde niet meteen uit de KBO wil/kan laten schrappen. 

De afschaffing van het bewijs van de basiskennis bedrijfsbeheer in het BHG brengt in beide gevallen soelaas: vanaf 15 januari 2024 kan je klant met zetel of domicilie in het BHG de aangestelde voor de basiskennis bedrijfsbeheer gewoon uit de KBO laten schrappen, zonder dat er een nieuwe aangestelde moet zijn. De vroegere link tussen de onderneming van je klant en de aangestelde zal dan niet langer zichtbaar zijn. 

Stopzetting aansluiting aangestelde bij het sociaal verzekeringsfonds

Is de aangestelde daarnaast ook helemaal niet meer actief in de onderneming van je klant, dan kan het sociaal verzekeringsfonds bovendien nagaan of de aangestelde zijn of haar aansluiting al dan niet kan stopzetten, of op welke manier je klant niet langer solidair aansprakelijk zal gesteld worden voor de toekomstige sociale bijdragen van zijn of haar aangestelde. 

Wenst je klant de aangestelde uit de KBO te schrappen? Neem dan contact op met Liantis ondernemingsloket: we doen meteen het nodige. 

Blijf als accountant up-to date met onze opleidingen

Opleidingen voor accountans
Door Sharon Vandenbossche
05 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.