Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

10 tips om je kantoor cyberveilig te maken

Samen met de digitale transitie, staat ook de cybercriminaliteit niet stil. Criminelen vinden dagelijks nieuwe manieren om via cyberaanvallen met gegevens aan de haal te gaan. Als accountant ben je bovendien een kwetsbaar doelwit: er gaat dagelijks heel wat gevoelige informatie door je handen. Maar hoe zorg je nu voor cyberveiligheid in je kantoor? Met eenvoudige stappen kom je al een heel eind, zo leren we van experten Peter Verschelden (Moore), Alexander Pluvinage (ING) en Geert-Jan Van Nieuwenhove (HeadMind Partners).  

work life balance

1. Creëer awareness 

Cybercriminaliteit mag dan een hot topic zijn, het heeft de weg naar de schoolbanken nog niet voldoende gevonden. Onze experten zijn het erover eens: er is te weinig kennis over financiële fraude in de accountancysector. Een cyberaanval kan nochtans een ingrijpende impact hebben: van reputatieschade tot aanzienlijke financiële verliezen.  

Volgens Peter Verschelden moet er ingezet worden op ‘cyberresilience’. “Het is niet de vraag of er cyberaanvallen komen, maar wanneer. Wees je bewust van de dreiging en zorg dat ook je medewerkers voldoende opgeleid zijn.” 

2. Denk na over wat je deelt 

Gebruik je wel eens Google Translate, Deepl Of ChatGPT? En sta je dan stil bij de informatie die je op die manier deelt? Wees voorzichtig met wat je online deelt en denk goed na voor je bijvoorbeeld klantgegevens of persoonlijke data gebruikt in online applicaties.  

3. Beveilig je systemen 

“Data is het nieuwe goud” wordt weleens gezegd. Van goud vinden we het logisch dat het in een kluis wordt bewaard, waarom dan niet van data? Net zoals je je huis of kantoor goed beveiligt, moet je ook je digitale omgeving beschermen tegen indringers.  

4. Gebruik sterke wachtwoorden 

Omdat we ondertussen zo veel verschillende wachtwoorden moeten onthouden, nemen we nog altijd onze toevlucht tot de makkelijkste combinaties, zo blijkt uit onderzoek. In 2023 was het meest gebruikte paswoord 123456, een combinatie waarvoor hackers niet meer dan een seconde nodig hebben ze om te kraken. Redenen genoeg dus om sterke wachtwoorden te kiezen, met minstens 12 tekens en liefst een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen 

 5. Begin met tweestapsverificatie 

Volgens Alexander Pluvinage is tweestapsverificatie of 2FA een simpele én goedkope manier om oplichters te snel af te zijn. Je gebruikt dan naast je wachtwoord een tweede vorm van identificatie, zoals een code via sms of een vingerafdruk.   

 6. Kies voor betrouwbare partners 

Wees selectief in je keuze van partners en leveranciers. Neem hun inspanningen op het vlak van cybersecurity mee in rekening en ga enkel in zee met betrouwbare partijen bij wie jouw data veilig zijn.    

 7. Bereid je voor op nieuwe regelgeving 

Met de Europese richtlijn NIS2 wil de EU het algemene niveau van cyberbeveiliging verhogen, met al een reeks concrete maatregelen voor heel wat bedrijven. Volgens onze experten zeker een stap in de goeie richting, maar tegelijk ook maar een aanzet voor steeds verregaandere eisen rond cyberveiligheid. Blijf dus op de hoogte van alle ontwikkelingen op dat gebied en wacht niet tot het te laat is!   

8. Beperk toegang tot je data 

Een medewerker die in een vlaag van onoplettendheid op een verkeerde link klikt, of privacygevoelige informatie deelt per mail of telefoon: het komt vaak voor en kan ernstige schade veroorzaken. Als het om cybersecurity gaat, blijkt menselijk handelen nog altijd de zwakste schakel te vormen. Zorg er daarom voor dat gevoelige gegevens alleen toegankelijk zijn voor degenen die ze echt nodig hebben. 

9. Sluit een cyberverzekering af 

Een extra bescherming inbouwen kan met een cyberverzekering. Een goed idee volgens Peter Verschelden: “Tegen brand verzeker je je toch ook? Onderschat de gevolgen niet van een cyberaanval en zorg dat je goed verzekerd bent.” 

10. Volg (gratis) opleidingen 

Ben je op zoek naar praktische tips en tricks om met cybersecurity aan de slag te gaan? Bekijk dan zeker het gratis aanbod op Surfen zonder zorgen. Je vindt er korte, laagdrempelige opleidingen voor jou en je medewerkers: een aanrader!  

Benieuwd hoe Liantis accountants en belastingadviseurs ondersteunt?

Ontdek het hier
Door Sharon Vandenbossche
21 oktober 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.