Ben jij gezegend met een artistiek oog en wil je graag aan de slag als fotograaf? Dat kan! Je hoeft er zelfs je job niet voor op te geven. Als zelfstandige in bijberoep combineer je een loontrekkende activiteit met je passie: fotograferen. We sommen de belangrijkste zaken voor je op: hoeveel sociale bijdrage je betaalt, hoe je opstart verloopt en hoe je klanten vindt.
Vooraleer je aan de slag gaat met je fotocamera, moet je weten of je in aanmerking komt als zelfstandig in bijberoep. Dat gaat als je voldoet aan de voorwaarden:
In principe kan je geen bijberoep uitoefenen als je geen hoofdactiviteit hebt die je sociale rechten waarborgt. Heb je een vervangingsinkomen als werknemer of ambtenaar, zoals een werkloosheidsuitkering of een uitkering bij arbeidsongeschiktheid? Dan kan je alsnog onder bepaalde voorwaarden werken als fotograaf in bijberoep. Vraag dit altijd eerst na bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), voor je begint met je activiteit in bijberoep.
Als zelfstandige in bijberoep ontvang je eerst een aanrekening met je voorlopige sociale bijdrage. Je sociaal verzekeringsfonds weet op dat moment nog niet wat je werkelijk inkomen is. Eens je netto belastbaar inkomen gekend is, ontvang je een herziening. Dat is meestal pas na twee tot drie jaar. Het is dus best mogelijk dat je definitieve bijdrage hoger is dan je voorlopige omdat je inkomsten hoger zijn dan gedacht. Houd hier alvast rekening mee.
Je sociaal verzekeringsfonds rekent je als startende zelfstandige in bijberoep een voorlopige bijdrage aan van per kwartaal. Deze wettelijke voorlopige bijdrage stemt overeen met een netto belastbaar jaarinkomen van .
Verwacht je dat je werkelijke inkomen hoger zal zijn dan , dan kan je vrijwillig een hogere voorlopige bijdrage betalen.
Verwacht je dat je werkelijke inkomen lager zal zijn dan , dan kan je vragen om geen voorlopige bijdragen te betalen. Je moet dan wel aannemelijk maken dat je inkomen onder de vrijstellingsgrens zal blijven.
Zijn je werkelijke inkomsten gekend en doorgegeven aan ons sociaal verzekeringsfonds, dan wordt je definitieve bijdrage bepaald:
Bedraagt je jaarinkomen of meer, dan worden dezelfde percentages toegepast als voor zelfstandigen in hoofdberoep.
Als zelfstandige in bijberoep hoef je geen minimumbijdrage te betalen. Dat is wel het geval voor zelfstandigen in hoofdberoep. Bovendien betaal je als zelfstandige in bijberoep geen sociale bijdragen als je onder het bedrag van per jaar blijft.
Opmerking: alle bijdragen in dit artikel omvatten zowel de sociale bijdrage als een administratiekost.
→ Weten hoeveel je sociale bijdrage is? Bereken zelf je sociale bijdrage!
Vooraleer je mag starten als fotograaf zijn er nog een aantal formaliteiten die je in orde moet brengen. Denk maar aan de volgende zaken:
Daarvoor ga je langs bij een erkend ondernemingsloket. Bij Liantis kan je dit ook online regelen.
In tijden van selfies en instagrammodellen is niet vanzelfsprekend om als fotograaf op te vallen in de massa. Natuurlijk bestaat er een markt voor de talenten die je te bieden hebt, maar het komt erop aan om jouw meerwaarde aan jouw doelgroep duidelijk te maken.
Als je niet meteen weet wie je doelgroep is of hoe jij je onderscheidt van je concurrenten, kan het Business Model Canvas je helpen. Je vult eerst kort en bondig het schema in. Probeer de oefening een paar keer te doen en telkens wat meer uit te werken. Zo giet je de ideeën en plannen in je hoofd in een pasklare structuur.