Marlie van Gils wist al langer dat ze iets creatiefs wilde doen met haar ervaring in eerste hulp. Toen ze haar idee voor een interactieve EHBO-show mocht pitchen aan Bashir Abdi en een jaar ondernemerscoaching won, ging het plots snel. Met de hulp van haar Liantis-coach werkte ze een helder plan uit, regelde ze de financiering en zette ze haar eerste try-outs op poten. En dat bleef niet zonder resultaat: “De eerste boekingen stromen binnen.”
Marlie zette haar eerste stappen als ondernemer in bijberoep, met ballonplooien en kindergrime op feestjes. Daarnaast gaf ze wetenschapsshows bij Technopolis en was ze actief bij het Rode Kruis. Die combinatie bracht haar op een idee: een educatieve EHBO-show waarin kinderen spelenderwijs de basisprincipes van eerste hulp leren, zoals het noodnummer bellen of een wond verzorgen.
Toch bleef het lang bij een idee. Tot ze deelnam aan de Pitchmarathon van Liantis en haar concept mocht voorstellen aan topatleet Bashir Abdi. Ze won de wedstrijd en kreeg een jaar lang gratis begeleiding van een businesscoach. “Die coaching was precies wat ik nodig had,” vertelt ze. “Ik had echt een schop onder mijn kont nodig om te starten.” (lacht)
Samen met haar coach Madelien Overtoom, werkte Marlie stap voor stap haar plan uit. “Die coaching heeft me geholpen om echt stappen te zetten. Ik ben heel creatief ingesteld, maar zonder structuur geraak ik moeilijker vooruit,” geeft ze toe. Ze schreef een businessplan, onderzocht de financieringsmogelijkheden en werkte haar concept verder uit. “Mijn coach fungeerde voor mij als een soort stok achter de deur. Zonder haar deadlines zat ik misschien nog altijd te broeden op mijn idee.”
De EHBO-shows kregen ondertussen vorm en de eerste try-outs waren meteen een succes. “De kinderen waren zó enthousiast,” vertelt Marlie. “Ze liepen zingend naar buiten met het noodnummer 112 in hun hoofd.” Haar show is een mix van muziek, spelletjes en interactieve EHBO-oefeningen: “Ik spuit met water, gebruik bubbels, doe quizjes… het is heel visueel en speels.”
“Dankzij die try-outs heb ik een goed beeld van wat ik nog moet aanpassen. Vooral de dynamiek met het jonge publiek vraagt nog wat bijsturing, de kinderen waren soms zelfs té enthousiast.”
Intussen verkocht Marlie al een 20-tal shows, en de vragen blijven binnenlopen. Soms ook uit onverwachte hoek: “Ik kreeg zelfs al aanvragen van woonzorgcentra en uit het buitengewoon onderwijs.” Haar missie blijft duidelijk: op een speelse manier levensreddende vaardigheden aanleren. “Ik wil dat deelnemers iets leren én plezier maken. En dat blijkt te werken.”
De belangrijkste les die Marlie leerde? “Hulp durven vragen. Vroeger had ik de neiging om alles zelf te doen. Nu weet ik: investeren in de juiste mensen rendeert.” Zo laat ze haar social media beheren door een expert en nam haar partner de technische kant onder handen. “Ik werk graag hard, maar ik weet nu ook waar ik beter iemand anders voor inschakel. Ik dacht altijd: wat je zelf doet, doe je beter, maar dat klopt niet. Hulp vragen heeft me net vooruitgeholpen."
Haar ultieme gouden tip? “Zoek een coach!” adviseert Marlie zonder aarzelen. “Iemand die met je meedenkt, je uitdaagt en je helpt om structuur te brengen in je ideeën. Dat heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Soms moet je gewoon iemand hebben die zegt: ‘nu doen’. Dat was zij voor mij."