Ik wil starten

Eenmanszaak of BV (voorheen BVBA): welke ondernemingsvorm kiezen?

Geschreven door Quentin Hamoir | 15 juni 2021

Speel je met het idee om je eigen zaak te starten? Dan moet je op een bepaald moment kiezen in welke juridische vorm je je ondernemingsplan onderbrengt. Zowel de eenmanszaak als de BV – de oude BVBA – zijn populair bij startende zelfstandigen. Maar de keuze voor een van beide gaat gepaard met andere rechten en plichten. We zetten de verschillen – in mensentaal – op een rij.

1. Natuurlijke persoon vs. rechtspersoon

Het grootste verschil tussen de eenmanszaak enerzijds en de besloten vennootschap of BV anderzijds is de verwevenheid met de oprichter. Bij een eenmanszaak is er geen onderscheid tussen je eenmanszaak en jezelf, een BV is daarentegen een rechtspersoon. Dat is een afzonderlijke juridische entiteit die kan optreden als een volwaardig persoon. Net zoals een natuurlijk persoon kan een rechtspersoon dus ook schulden hebben, contracten afsluiten, rechtszaken aanspannen enzovoort.

Bij een eenmanszaak zijn je persoonlijke en professionele financiën sterk verweven. Jij bepaalt volledig zelf hoeveel je van je winst aan jezelf toekent of in je zaak investeert. Je kan zelf ook snel beslissingen nemen over je zaak. In een BV, daarentegen, moet je een aantal regels respecteren en formaliteiten vervullen om bepaalde beslissingen te nemen. 

2. Onbeperkte vs. beperkte aansprakelijkheid 

Doordat je eenmanszaak geen aparte juridische entiteit is, ben je als ondernemer onbeperkt aansprakelijk. Dat betekent concreet dat je hele privévermogen kan worden aangesproken om eventuele kosten of schulden van je zaak te vereffenen.

In een BV is dat in principe niet het geval. Je privévermogen en het zakelijk vermogen zijn strikt gescheiden; en als aandeelhouder ben je louter aansprakelijk voor je eigen inbreng. Maar opgelet: in een aantal specifieke gevallen kan je privévermogen toch nog in het gedrang komen (bv. door de oprichters- of bestuurdersaansprakelijkheid). Een goed businessplan is daarom onontbeerlijk.

3. Administratieve en fiscale verschillen

Eenmanszaak

 BV

Je start je eenmanszaak snel, eenvoudig en goedkoop op via een erkend ondernemingsloket.

Voor je naar een erkend ondernemingsloket stapt om je vennootschap in te schrijven in de KBO, moet je langs de notaris. Dat brengt dus een hoger kostenplaatje met zich mee.

Je hebt beperkte verplichtingen qua boekhouding en administratie. 

De boekhoudkundige verplichtingen zijn uitgebreider en dus duurder.

De inkomsten van je eenmanszaak worden belast via de personenbelasting.

De inkomsten van de BV worden belast via de vennootschapsbelasting, die fiscaal voordeliger is dan de personenbelasting.

Een eenmanszaak overnemen of overlaten is moeilijk.

Een BV kan je eenvoudiger overlaten.

Geschrapt: het verplichte minimum startkapitaal

Op 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht in werking getreden, met een kleiner aantal vennootschapsvormen en de versoepeling van een aantal spelregels. Een opvallende verandering is dat er niet langer een verplicht startkapitaal is van 18.550 euro, maar dat je in de plaats daarvan een voldoende groot vermogen moet inbrengen zodat je BV minstens de volgende drie jaren operationeel kan blijven. Als ondernemer schat je voortaan dus zelf in of je voldoende kapitaal hebt om je zaak op de rails te zetten. Een realistisch financieel plan opstellen is dus meer dan ooit de boodschap.

Eenmanszaak of BV: wat is nu de juiste keuze?

Of je nu best kiest voor een eenmanszaak dan wel voor een BV, hangt af van je specifieke ambities en mogelijkheden. Ga met je ondernemingsplan langs bij een boekhouder. Hij of zij zal je helpen om de knoop door te hakken.