In België betalen consumenten en eindverbruikers btw op hun aankopen: een belasting op toegevoegde waarde die doorvloeit naar de Belgische schatkist. Verkoopt je bedrijf goederen of diensten, dan ben je doorgaans btw-plichtig en reken je de btw mee in je verkoopprijs. Het meest gangbare tarief is 21%, maar ook 12% en 6% zijn mogelijk. We zetten de verschillen op een rij.
Van een nieuwe auto tot huishoudelijke apparaten en cosmetica: voor de meeste producten moet je als bedrijf 21% btw doorrekenen aan je klant. Tenzij je producten of diensten tot één van onderstaande uitzonderingen behoren.
Op een kleine groep producten en diensten wordt 12% btw geïnd. Het gaat om goederen en geleverde diensten die van groot socio-economisch belang zijn en daardoor een voorkeurstarief genieten. Kolen, margarine en sociale woningen zijn enkele voorbeelden, maar dit tarief is ook van toepassing op bereide maaltijden in de horeca.
Voor basisproducten geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. De bedoeling is om die producten betaalbaar en toegankelijk te houden. Het gaat bijvoorbeeld om levensnoodzakelijke middelen (vlees, vis, zuivel, groenten, …) en landbouwdiensten. Verder is dit tarief van toepassing op tijdschriften, geneesmiddelen, personenvervoer, hotels, bloemen, verbouwingswerken aan gebouwen ouder dan 10 jaar enzovoort.
In sommige sectoren is de toepassing van btw-tarieven erg complex. Denk maar aan de horeca. Op restaurant betaal je bijvoorbeeld 12% btw op je maaltijd en 21% op je drankje. Voor een afhaalmaaltijd of een levering aan huis is het gangbare tarief 6%. Al moet er voor bepaalde luxevoedingsproducten, zoals kreeft en kaviaar, altijd 21% btw betaald worden.
Neen, een aantal goederen en diensten zijn volledig vrijgesteld van btw. Je rekent dan geen btw door aan je klanten, betaalt zelf geen btw aan leveranciers en kan geen btw aftrekken van je belastingen.
Soms kan je als leverancier de btw ‘verleggen’. Je brengt dan geen btw in rekening, maar verlegt die naar de afnemer – de ondernemer die jouw goederen of diensten aankoopt. Als leverancier vermeld je de vergoeding waarvoor de btw is verlegd in je btw-aangifte. De afnemer vermeldt dan weer de vergoeding én de bijbehorende btw in zijn btw-aangifte.
Enkele specifieke scenario’s:
Ben je starter of zelfstandige en wil je je kennis over btw bijspijkeren? Download dan ons gratis e-book en lees wanneer je precies btw moet doorrekenen, hoe je dat concreet aanpakt, en meer.