In Vlaanderen hoef je geen basiskennis bedrijfsbeheer meer aan te tonen als je een eigen zaak wil starten. De regels zijn echter niet overal hetzelfde. In Brussel en Wallonië heb je als starter andere verplichtingen. Kom te weten waar jij rekening moet mee houden.
Start je als ondernemer, dan moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket en daar aantonen dat je over de kennis beschikt om een bedrijf te kunnen opstarten en het dagelijks beheer erover kan uitoefenen. Dat kan:
Het ondernemingsloket oordeelt op basis van je bewijsstukken of je over de nodige kennis beschikt.
Kan je de basiskennis bedrijfsbeheer niet zelf bewijzen? Dan kan je een beroep doen op een aangestelde (je echtgenoot of partner, een familielid, werknemer…) die de kennis in jouw plaats aantoont. Een beroep doen op een aangestelde is echter niet altijd evident en brengt soms ook wat ongemakken met zich mee.
Startende ondernemers uit het Vlaamse gewest moeten geen bedrijfsbeheer meer aantonen. Het criterium hiervoor is de zetel of je domicilie. Als die gelegen is in het Vlaamse Gewest mag je dus je eigen zaak starten zonder dat je een diploma of attest moet voorleggen.
→ Wist je dat in sommige gevallen ook je beroepskennis niet meer hoeft te bewijzen? Kom er alles over te weten.
Daarnaast is een goed financieel plan essentieel bij de opstart van je onderneming. Daarmee toon je aan dat je voldoende nagedacht hebt over de haalbaarheid van je zaak en de eventuele risico’s die ermee gepaard gaan. Bij de opstart van een vennootschap zijn de regels voor een financieel plan alvast wat strikter geworden.
Ondernemers met hun domicilie of zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Waalse Gewest, moeten nog steeds de basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. Daar wijzigt de reglementering voorlopig niet.