De persoonlijke uitdagingen van je medewerkers en hun gezin hebben een impact op het werk: ze zijn minder productief, minder gemotiveerd en vaker afwezig. Een Employee Assistance Program (EAP) biedt daarom externe psychosociale privéondersteuning.
Heel wat werkgevers bieden het ondertussen al aan hun medewerkers aan, en dat blijkt een slimme zet te zijn. We leggen je graag uit waarom en gingen bovendien te rade bij experte psychosociale aspecten Liesl Van Daele.
EAP staat voor Employee Assistance Program en biedt 24/7 individueel advies en professionele ondersteuning die bijdragen aan het psychosociaal welzijn van je medewerkers. Op een laagdrempelige, maar professionele manier krijgt elke medewerker in elke situatie de gepaste privéondersteuning.
De uitdagingen waar je medewerkers mee worstelen, hebben onbedoeld een impact op het werk. Het kan onder meer gaan over relatiebreuken, financiële problemen, verslavingen, moeilijkheden bij gezinsleden of andere obstakels die je medewerkers serieuze kopzorgen bezorgen. Hierdoor zijn ze doorgaans minder productief, minder gemotiveerd en vaker afwezig van het werk.
Liesl: “Een EAP zorgt ervoor dat medewerkers ergens terechtkunnen als ze zich niet goed voelen. Ze worden deskundig doorverwezen en ze krijgen het gevoel dat ze iets betekenen binnen de organisatie. Er wordt voor hen gezorgd en dat is een motivator om de draad terug op te pikken bij dezelfde werkgever. En als werkgever ben je bovendien gerust dat ze de juiste hulp krijgen.
Het loont dus zeker de moeite om te investeren in het psychosociaal welzijn van je medewerkers. Het maakt niet alleen de werkomgeving aangenamer, maar heeft ook een directe impact op het verzuimcijfer van je onderneming.”
Door onze sterke multidisciplinaire aanpak kan je als werkgever helemaal gerust zijn dat je medewerker altijd goed geholpen wordt. Liesl licht verder toe:
“Het is belangrijk dat een EAP niet zomaar een doekje voor het bloeden is, maar dat het geïntegreerd wordt in het grotere welzijnsbeleid van je organisatie. Wanneer dat niet het geval is, zien we dat het gebruik van EAP stilaan uitdooft, doordat medewerkers het niet meer goed kennen of zelfs wat vergeten. Dat is natuurlijk zonde van de investering die je als werkgever doet, net om je medewerkers te helpen.
Het is dan ook essentieel dat de andere interne hulpkanalen (IDPBW, hr, preventieadviseur psychosociale aspecten, vertrouwenspersoon) goed op elkaar en op het EAP zijn afgestemd, én dat iedereen zijn of haar eigen rol hierin goed kent. Zo kan er doorverwezen worden als dat nodig is. Het uitgangspunt is dus echt dat je medewerker de juiste hulp krijgt”, aldus Liesl.
Uit onderzoek blijkt dat wanneer een EAP is ingebed in andere procedures binnen de organisatie, het positieve effect ervan ook veel groter is.
Omdat we psychosociaal welzijn hoog in het vaandel dragen, sloegen we de handen in elkaar met Pulso. Pulso bouwt al 20 jaar aan gezonde organisaties en is daarom een geschikte partner om ons aanbod voor psychosociaal welzijn uit te breiden met het EAP.
Liesl: “Deze samenwerking zorgt ervoor dat de juiste problematiek bij de juiste persoon terechtkomt. Het EAP wordt ook nog altijd gecoördineerd door de preventieadviseur psychosociale aspecten (PAPSY), het vertrouwde gezicht, waardoor het meer is dan enkel een telefoonnummer.
De PAPSY bekijkt de cijfers en legt die naast het ander cijfermateriaal die we van de onderneming al hebben (welzijnsbevraging, absenteïsmecijfers, AMV2 ...). Zo is er een totaalbeeld van het welzijn in de organisatie, en kunnen werkgevers gerichter én strategischer actie ondernemen. Het EAP is een extra toegevoegde waarde om je organisatie te versterken en je als werkgever te differentiëren.”
Een Employee Assistance Program draagt bij aan een sterke employer branding. Wanneer je aan de hand van een EAP kiest voor psychosociale privéondersteuning voor je medewerkers dan:
Daarnaast is het natuurlijk een extra troef bij aanwervingen. Wanneer je zorgt voor je medewerkers en aandacht hebt voor psychosociaal welzijn, dan word je gezien als een betere en menselijke werkgever.
Met een EAP toon je dat je om je medewerkers geeft, en gelukkige medewerkers zijn natuurlijk de beste ambassadeurs! En dat maakt EAP anno 2025 zo populair.
Werkgevers die aandacht besteden aan psychosociaal welzijn op de werkvloer, investeren in een prettige werkomgeving en een lager ziekteverzuimcijfer. EAP is dan ook een perfecte en logische aanvulling op je welzijnsbeleid.