Werk je in hoofd-of bijberoep als zelfstandig verpleegkundige? Dan weet je dat daar best wel wat uitgaven bij komen kijken. Gelukkig kan je veel van die kosten fiscaal inbrengen als beroepskosten. In dit artikel vind je een handige lijst met alle mogelijke kosten die je als zelfstandig verpleegkundige kan aftrekken.
Beroepskosten of aftrekbare kosten zijn uitgaven die je doet om je zelfstandige activiteit uit te oefenen. De fiscus laat toe dat je deze kosten aftrekt van je belastbare winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.
De fiscus stelt wel een paar voorwaarden:
Je hebt twee opties om je beroepskosten fiscaal in te brengen:
Alles wat je nodig hebt om bij je patiënten te geraken, is fiscaal aftrekbaar:
de aankoop of leasing van je wagen
Let op! Enkel het deel dat je professioneel gebruikt, komt in aanmerking voor aftrek. Gebruik je bijvoorbeeld je wagen ook privé, dan moet je een realistische inschatting maken van het percentage dat je voor je werk gebruikt.
Daarnaast speelt ook de CO₂-uitstoot van je wagen een rol:
Als zelfstandig verpleegkundige heb je dagelijks heel wat materiaal nodig, en ook dat mag je gelukkig fiscaal inbrengen. Denk aan verband, spuiten, handschoenen, ontsmettingsmiddelen, maar ook je werkkledij en de kosten om die te wassen.
Bewaar dus altijd je bonnetjes en facturen, en vergeet ze niet in te brengen in de boekhouding.
Een gsm en internetverbinding zijn onmisbaar in je werk als zelfstandige verpleegkundige. kan je niet zonder je gsm en internet. Je gebruikt ze om afspraken te maken met patiënten, medische info door te sturen, of om je diensten online zichtbaar te maken. Ook de kosten die je daarvoor maakt, zijn fiscaal aftrekbaar.
De aankoop van een smartphone, tablet of laptop is tot 100% aftrekbaar, zolang je die toestellen volledig professioneel gebruikt. Gebruik je het toestel ook privé? Dan breng je de kost pro rata in, bijvoorbeeld voor 50%.
Ook voor je gsm-abonnement en je internetfactuur geldt dat enkel het deel dat je voor je werk gebruikt, fiscaal aftrekbaar is.
4. Opleidingen en bijscholing
Je kennis op tijd bijwerken, is geen overbodige luxe als zelfstandige verpleegkundige. Gelukkig zijn de kosten die je maakt om je professioneel bij te scholen volledig fiscaal aftrekbaar.
Wat komt in aanmerking?
Zolang de opleiding relevant is voor je werk, wordt ze beschouwd als een beroepsmatige investering, en is ze dus volledig aftrekbaar. Bewaar altijd de factuur of het betalingsbewijs van je inschrijving of abonnement.
Werk je (deels) van thuis uit? Bijvoorbeeld voor administratie, teleconsultaties of het ontvangen van patiënten? Dan mag je een deel van je woonkosten fiscaal inbrengen.
Er zijn twee mogelijke situaties:
Let op, als je een deel van je huurwoning gebruikt als praktijkruimte is de huur niet fiscaal aftrekbaar, tenzij dit zo specifiek in je huurcontract vermeld staat.
Als zelfstandige verpleegkundige ben je verplicht om bepaalde bijdragen te betalen, maar is het ook sterk aangeraden om jezelf goed te verzekeren. Het goeie nieuws? Veel van die kosten zijn fiscaal aftrekbaar.
Wat mag je inbrengen?
Let op: een hospitalisatieverzekering wordt gezien als een privé-uitgave en is dus niet aftrekbaar.
Ook de kleine, dagelijkse kosten van je praktijk tellen mee als aftrekbare beroepskosten. Alles wat je nodig hebt om je administratie te doen, je werk te plannen of je patiënten goed te ontvangen, mag je fiscaal inbrengen:
Ook al zijn het vaak kleinere uitgaven, op jaarbasis kunnen ze flink oplopen. Het loont dus zeker de moeite om ook deze kosten in te brengen.
Voor nog meer mogelijke aftrekbare kosten kan je terecht op beroepskosten.be, daar vind je een overzicht per vakgebied.
Om geen fiscale voordelen te missen, spreekt het voor zich dat een correcte administratie cruciaal is. Met een tool als Accountable scan je meteen je bonnetjes in, koppel je je uitgaven automatisch aan je bankrekening en exporteer je alles moeiteloos voor je accountant. Zo haal je het maximale uit je uitgaven en zie je geen enkele kost over het hoofd.