Ik ben zelfstandige

Online een bedrijf overlaten: hoe gaat dat?

Geschreven door Barbara De Loor | 15 februari 2017

Net zoals op de immobiliënmarkt situeert de markt van de bedrijfsovernames zich vandaag in steeds meer online. Overweeg je een zaak over te laten? Weet je niet goed waar beginnen? We overlopen waar je rekening mee moet houden. 

 

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Een goede voorbereiding voor je het bedrijfsprofiel online plaatst, is cruciaal. Dit is een door jou of de kandidaat-overlater opgestelde advertentie. Die is vaak anoniem maar bevat wel een beschrijving, kerncijfers, een sterk beeld en een inspirerende titel.

  • Potentiële kopers reageren vooral en snel op nieuwe bedrijfsprofiel-advertenties. Bepaal daarom vooraf goed wat je verkoopt: de activiteiten of de vennootschap? Wat gebeurt er met het bedrijfsvastgoed?
  • Voorzie ook een standaardantwoord voor wanneer je via de site een contactformulier ontvangt en probeer zo snel mogelijk een afspraak te maken.
  • Zorg voor een overzichtelijke balans en resultatenrekening die overeenkomt met de publiek beschikbare gegevens.
  • Bepaal vooraf een realistische verkoopprijs, op basis van de behaalde resultaten en de verwachtingen voor de komende 5 jaar.
  • Betrek een vertrouwenspersoon of overnamebegeleider bij de onderhandelingen.

 

Wat met mogelijk negatieve reacties?

Een bedrijf overlaten, is niet altijd gemakkelijk. Wees daarom voorbereid op kritiek op jou als ondernemer en op je manier van zaken doen. Schenk aandacht aan een aantrekkelijk maar discreet bedrijfsprofiel: ook al omdat bij een niet-anonieme publicatie op een website ‘de hele wereld’ weet dat je gaat verkopen.

TIP! Collega’s/concurrenten reageren ook, vaak indirect, wees dus voorzichtig met te veel details te verstrekken aan willekeurig wie er interesse toont.

 

Goede raad voor ondernemers die hun zaak online willen verkopen

Je prioriteit is om aandacht te trekken en nieuwsgierig te maken. De aanbieding moet aantrekkelijk zijn en duidelijk zijn, maar anderzijds zo veel vragen oproepen dat de potentiële koper wel moet reageren. Check snel of de potentiële koper wel kan betalen, anders worden vele uren voor niets besteed.

Doseer de informatie, communiceer dus niet alles tegelijk maar steeds iets meer naarmate je meer vertrouwen krijgt op de goede afloop. Blijf tot slot realistisch en met de voeten op de grond.

 

OvernameMarkt.be

Op de gespecialiseerde website www.overnamemarkt.be, een initiatief van UNIZO, vind je vandaag heel veel bedrijfsprofielen. Het is de referentie in Vlaanderen waar overlaters, kandidaat-overnemers en overnamebegeleiders elkaar virtueel kunnen ontmoeten.

Databanken zoals www.overnamemarkt.be zijn zelf geen overnamebemiddelaar, maar stellen hun website wel open voor professionele overnamebegeleiders. Iedereen die een zaak wenst over te nemen of interesse heeft in bedrijfsvastgoed, kan zonder voorafgaande registratie en zonder kosten de website consulteren en kijken of er een zaak vermeld is die beantwoordt aan zijn of haar selectiecriteria of verwachtingen. Als overlater heb je dus de keuze om ofwel volledig zelfstandig je zaak te koop aan te bieden ofwel om dit te laten doen in samenspraak met een vertrouwenspersoon of professionele overnamebegeleider.

Vragen? Neem gerust contact op info@overnamemarkt.be!