Niet elke ondernemer is een extraverte, vlotte babbelaar. Er lopen dus ook wat zelfstandigen rond die wel willen netwerken, maar dat als een hele opgave ervaren. Aangezien netwerken erg interessant is als ondernemer, kan je aan de hand van 12 tips je cirkel toch gevoelig uitbreiden.
Kan je ook netwerken vanuit je kantoor? Zeker! Bouw je LinkedIn-netwerk uit, als je liever niet face-to-face netwerkt. Zo kan je mensen toch aanspreken, zonder dit in persoon te (moeten) doen. Steek veel tijd in je opvolging om echt resultaat te zien. Probeer op termijn de stap te wagen om toch ‘live’ te netwerken. Je LinkedIn-connecties doen dat sowieso ook.
Zijn grote groepen mensen niets voor jou? Houd het dan gerust klein. Een lunch of diner met een tiental mensen is minstens even goed. Niets houdt je trouwens tegen om één-op-één af te spreken voor een koffie of een sportieve badmintonsessie.
Klinkt logisch, maar hoe meer je over het evenement of de mogelijke aanwezigen weet, hoe gemakkelijker je een aanknopingspunt vindt om een gesprek te starten.
Houdt je gesprekspartner bijvoorbeeld erg van basketbal? Vraag zijn mening over een recente wedstrijd. Zelf geen expert? Zoek er wat extra informatie over op. Zeg eventueel dat je geen kenner bent maar die wedstrijd toch echt de moeite vond, als je geen bijkomende kennisvragen wil.
Kleine overwinningen zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen een boost krijgt. Maak voor je zelf uit wat je wil bereiken. 3 toffe gesprekken? 5 bedrijfskaartjes van nieuwe personen? Eens je een eerste fijne klik had, mag je niet aan die ene persoon blijven hangen. Ga verder, daag jezelf uit en bereik je doelen.
Zie je het echt niet zitten? Neem gewoon een collega of medewerker mee. Probeer je wel op te splitsen eens je je meer op je gemak voelt. Zo is de kans groter dat je een aantal fijne contacten hebt en ‘hang’ je niet vast aan elkaar.
Kom wat vroeger zodat je even kan wennen aan de omgeving. Vroege vogels praten ook sneller met elkaar. Zo heb je al een kleine voorsprong eens de grote massa toestroomt. Wie weet zit je al aan twee van die drie fijne gesprekken die je wil halen, nog voor het evenement echt begonnen is!
Zie je iemand alleen staan, doe hem dan een plezier door zelf het gesprek te starten. Grote kans dat hij ook zenuwachtig is en opgelucht is dat iemand het gesprek met hem aangaat. Trouwens, als je eerlijk toegeeft dat je geen bedreven netwerker bent, zal een vlotte prater meer geneigd zijn je onder zijn vleugel te nemen en je voor te stellen aan verschillende mensen.
Dat je wat zenuwachtig bent, is niet erg. Als je ongemak echter duidelijk van je gezicht te lezen is, zal je minder snel aangesproken worden. Probeer dus vriendelijk te lachen en verstop je niet achter jouw telefoon.
Klap je dicht nadat je jezelf hebt geïntroduceerd? Vraag aan je vriend of hij in jouw kielzog volgt en het gesprek overneemt wanneer het stilvalt. Eens je dat een paar keer hebt gedaan en je meer op je gemak voelt, voer je de gesprekken alleen.
Luister. Babbelaars hebben luisteraars nodig en een aandachtige luisteraar maakt ook een goede indruk. Toon aan dat je mee bent door af en toe een vraag te stellen. Is je gesprekspartner uitgepraat, komt er zeker ruimte voor jou.
Het valt op wanneer je per se wil praten. Het is niet verkeerd om een gesprek te volgen en af en toe in te pikken. Meer nog, als je geregeld een relevante opmerking maakt, toon je jouw expertise en talenten zonder het van de daken te roepen.
Is er een gesprekspartner die zijn klauwen in je heeft gezet? Geraak je niet onder het gesprek uit? Blijf beleefd. Zeg bijvoorbeeld dat het je spijt om te onderbreken, maar dat je zijn of haar tijd niet verder wil opeisen. Of haal aan dat je iemand absoluut moet spreken en graag later het gesprek verderzet.
TIP! Klaar voor de volgende stap? Lees dan ook het artikel ‘Netwerken als zelfstandige: zo haal er het meeste uit!'