Ik wil starten

Vier tips om vandaag te starten als freelancer

Geschreven door Anne Hallez | 26 november 2020

In 2020 ging je eindelijk werk maken van een bestaan als freelancer. Maar toen barstte de coronacrisis los. Is het dan nog wel een goed moment om te beginnen freelancen? Wel als je het goed aanpakt! Deze vier tips helpen je al een eind op weg.

1.    Wees flexibel

Het leven van een freelancer is altijd wat onzeker. Je moet sowieso flexibel zijn, maar dat geldt nu nog net iets meer. Je moet zelf op zoek gaan naar kansen, jobs en sectoren die bij jou passen. Durf de niche, diensten, klanten en zelfs de tarieven die je voor ogen had, te herzien en aan te passen. Dan vind je misschien opdrachten bij bedrijven waar je eerder nog niet aan had gedacht.

Stel dat je bijvoorbeeld als foodblogger restaurants wil reviewen. Wie weet kan je je skills wel inzetten om ook over andere dingen te schrijven. Zo doen bedrijven die foodboxen aan huis leveren het heel goed. Verbreed dus je focus en ga op zoek naar andere potentiële klanten.

2.    Durf te onderhandelen

Onder freelancers geldt de ongeschreven regel dat je niet onder de gangbare prijzen gaat werken. Dat is niet alleen nefast voor je eigen inkomsten. Het zorgt er ook voor dat je opdrachtgevers andere freelancers als veel te duur gaan zien, terwijl die freelancers hun prijs net waard zijn door hun ervaring en hun skillsniveau. Probeer dus een faire prijs op je diensten te plakken.

Krijg je van een opdrachtgever te horen dat je te duur bent, dan hoef je het daar niet per se bij te laten. Ga in gesprek. Onderhandel met je opdrachtgever over een compromis. Dan vinden jullie misschien wel een prijs waar jullie allebei tevreden mee zijn. Zo heb jij er een nieuwe (vaste) klant bij én heb je werk dat je kan laten zien aan andere mogelijke klanten.

3.    Kom origineel uit de hoek

Bedrijven proberen om te gaan met de altijd maar veranderende omstandigheden. Ze zoeken nieuwe manieren om contact te houden met hun klanten. En daarin kan jij het verschil maken.

Heb je een bedrijf gevonden waar je graag voor zou werken en heb je een geweldig idee om dat bedrijf mee op de kaart te zetten? Pitch het dan aan hen. Schrijf geen algemene e-mail waarin je jezelf voorstelt. Nee, stuur hen een voorstel waarin je jouw idee uitlegt en hoe jij hen daarbij zou kunnen helpen. De kans dat het bedrijf daarop reageert, is veel groter.

Je bent bijvoorbeeld een digital marketeer en je ziet altijd maar weer diezelfde saaie advertenties voorbijkomen voor een bepaald product. Neem contact op met dat bedrijf en leg hen een origineel marketingplan voor (werk dat natuurlijk nog niet helemaal uit, zorg ervoor dat ze jou nog nodig hebben). Dat maakt het allemaal veel persoonlijker en je laat zeker een goede indruk na bij je potentiële klant.

4.    Doe een beroep op je netwerk

Daar zijn we weer met het netwerk. Maar de reden dat dat altijd maar terugkomt, is net omdat … het werkt! Zeker nu het niet evident is om freelancewerk te vinden, zijn persoonlijke relaties belangrijker dan ooit. Ze kunnen je op de hoogte brengen van kansen waar je anders niet van zou hebben gehoord.

Fysiek netwerken zit er nu niet in, maar ook daar bestaan oplossingen voor:

  • Neem contact op met bestaande professionele contacten of zelfs met mensen waar je naar opkijkt voor een korte virtuele babbel.
  • Word via Facebook en LinkedIn lid van groepen, verenigingen en organisaties die relevant zijn voor je niche en freelancecarrière.
  • Volg merken, thought leaders, hr-managers, collega-freelancers enzovoort op sociale media en reageer op hun berichten.

Onthoud dat netwerken een werk van lange adem kan zijn. Je weet nooit wanneer het je iets zal opleveren. Maar net daarom is het zo belangrijk om je contacten te onderhouden.

 

Klaar om te starten?

Heb je er zin in, ben je goed voorbereid en geloof je in je eigen kunnen? Ga er dan voor. Wil je eerst nog even aftasten? Dan kan je ook starten in bijberoep. Wat je ook kiest, je kan altijd rekenen op Liantis voor advies en begeleiding.