Ik wil starten

Steunmaatregelen voor (startende) ondernemers uit Brussel

Geschreven door Florence Van Coillie | 04 februari 2020

Elke startende ondernemer kan dus wel duwtje in de rug gebruiken. Tijdens de eerste jaren investeer je namelijk heel veel in je zaak. Om het financieel wat gemakkelijker te maken kan je, als ondernemer in Brussel, een beroep doen op verschillende premies. We sommen er een aantal op en tonen je de weg naar alle beschikbare steunmaatregelen. Er zitten trouwens ook interessante premies bij voor wie intussen al gestart is als zelfstandige!

Kom je wel in aanmerking?

Dit lijkt een erg evident, maar toch is het essentieel dat je eerst nauwgezet de voorwaarden nakijkt. Soms moet jij als starter aan erg specifieke voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld nog geen ondernemingsnummer hebben. Daarnaast moet je onderneming ook soms aan een aantal (feitelijke) voorwaarden voldoen. Je hebt bijvoorbeeld enkel recht op een bepaalde premie als je zetel in een specifieke regio ligt. Als je onderneming of jijzelf niet aan alle eisen voldoet, kom je überhaupt niet in aanmerking. Kijk ze dus steeds goed na, desnoods meerdere keren, vooraleer je je aanvraag indient!

 

Een kleine greep uit aanbod

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van je opties. 

1. Ideeën in ontwikkeling brengen 

Wil jij aan de slag in de één van deze sectoren? Dan kan je aanspraak maken op een flinke premie. Zorg ervoor dat je al een degelijk businessplan hebt en je financiële luik tot in de puntjes hebt uitwerkt. Je ondernemersplannen worden beoordeeld en overzien door hub.brussels  of een economieloket. Het is één van de voorwaarden om in aanmerking te komen. Je ontvangt maximum 15.000 euro. Kom te weten of je in aanmerking komt.

2. Je project uitdiepen

Deze premie dekt 60% van de kosten van de uitgaven voor je ondernemersplannen. Opgelet! Het gaat niet om eender welke uitgaven, maar bijvoorbeeld om de kosten van een opleiding die nodig is om je zelfstandige activiteit uit te oefenen. Kosten van kinderopvang komen ook in aanmerking. Check hier alle mogelijkheden en voorwaarden. 
 

3. Een onderneming overnemen

Zin om een bedrijf over te nemen? Leuk! Je kan rekenen op de steun van de Brusselse regering mits je aan de voorwaarden voldoet. Bovendien moet de onderneming die je wil overnemen ook voldoen aan een aantal vereisten: 

De onderneming stelt minstens drie voltijdse werknemers tewerk met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, en heeft maximaal een gemiddelde omzet heeft van 2.000.000 euro (in de laatste drie boekjaren).

Ook hier bekijkt hub.brussels je dossier en spreekt het zich hierover uit. Ze verwachten onder meer een concreet overnameproject, onderbouwd door een verklaring op eer van de voornaamste vennoten of aandeelhouders van de onderneming, een financieel plan n een ontwerpontwikkelingsstrategie van het bedrijf. Interesse?

4. Webpremie: ontwikkeling van een website of een elektronisch handelsplatform

Droom je van een webshop voor je zaak of wil je je online aanwezigheid naar een nieuw niveau tillen? Dan kan je rekenen op een premie van maximaal 5.000 euro per jaar, mits je aan de voorwaarden voldoet


5. Premie voor een vastgoedinvestering

Het kost heel wat om een gebouw, grond, meubilair, enzovoort aan te kopen. Daarom wil de Brusselse regering het jou wat makkelijker maken om zulke noodzakelijke investeringen uit voeren. Als je intussen al zelfstandige bent, mag je trouwens ook van deze premie gebruik maken voor zaken zoals nieuwe uitrusting en machines. Ontdek alle mogelijkheden.

Ben je op zoek naar een (financieel) duwtje in de rug dat bij jouw situatie past? Hier vind je ALLE steunmaatregelen voor Brusselse ondernemers.