Ik wil starten

Starten in de horeca: dit moet je weten over btw

Geschreven door Florence Van Coillie | 12 juli 2019

Dorpscafé, koffiebar, bistro, frituur … Hoewel dit allemaal horeca-activiteiten zijn, zijn er toch verschillende btw-regels van toepassing. Start je binnenkort met je eigen horecazaak en zie je door het bos de bomen niet meer? In deze blog leggen we uit welk btw-tarief geldt in welke situatie.

Als btw-plichtige ondernemer – het leeuwendeel van de zelfstandigen – moet je btw aanrekenen op je producten en diensten. Die belasting stort je vervolgens door naar de overheid. Afhankelijk van de aard van je activiteit – horecadiensten of niet – reken je in de horeca 6,12 of 21% btw: 

 

1. Je klant consumeert ter plaatse: 12% of 21%

Komt je klant in je zaak iets eten of drinken, dan lever je een dienst. Afhankelijk van de geconsumeerde producten pas je 12% of 21% btw toe: 

  • 12% voor bereide gerechten, van een croque monsieur over dagsoep tot appelcrumble;
  • 21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding;
  • 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
 

Wat met een all-in-formule?

Heb je menu’s of arrangementen met één totaalprijs voor bereide gerechten en dranken samen? Dan reken je toch 12% btw op de maaltijd en 21% op de drank. Splits je niet uit, dan wordt de totaalprijs aan 21% btw belast.

 

2. Je klant haalt zijn maaltijd af of krijgt die geleverd: 6% of 21%

Op afhaal- en geleverde maaltijden pas je 6% btw toe, op voorwaarde dat er geen extra diensten (bv. bediening aan tafel) zijn. Let wel: voor alcoholische dranken en onverwerkte luxevoeding (bv. kreeft, kaviaar, krab, oesters, truffel) blijft 21% btw van toepassing.

De afhaalfrituur: 6% op voorwaarde dat …

  • je enkel typische frituurgerechten aanbiedt;
  • je klanten wegwerpbestek en/of -verpakkingen gebruiken;
  • er geen bediening aan tafel is;
  • er enkel buiten (of onder een afdak) kan worden opgegeten. Heb je een afgesloten eetruimte, dan moet je wél 12% btw rekenen (zie situatie 1). 

3. Je verzorgt catering als traiteur: 12% of 21%

Omdat je diensten levert, zijn deze tarieven van toepassing: 

  • 12% btw voor de maaltijden;
  • 21% btw voor alle drank, ook non-alcoholische dranken zoals water en thee;
  • 21% btw voor luxevoeding, tenzij verwerkt in gerechten (bv. krabsalade op een belegd broodje, truffel op een pizza).

Sta je als traiteur enkel in voor de levering van je maaltijden, dan val je onder de btw-regeling van de afhaalmaaltijden (zie situatie 2): 6% btw, met uitzondering van onverwerkte luxevoedingsproducten en alcohol (21%). 

 

Conclusie

Je merkt het: de btw-tarieven in de horeca worden grotendeels bepaald door de aard van je activiteit. Voor een pure levering geldt een lager btw-tarief (6%) dan voor restaurant- of cateringdiensten (12%). Dat onderscheid wordt gemaakt op basis van specifieke details: wegwerpbestek, de aanwezigheid van een zitgelegenheid, bediening aan tafel enzovoort. Voor alcoholische dranken en onverwerkte luxevoeding reken je altijd 21% btw. Pas deze regels strikt toe, zodat je bij een controle niet voor onaangename verrassingen komt te staan.