Ondanks de invasie van het coronavirus startten er de voorbije weken toch nog bijna 7.000 nieuwe Vlaamse ondernemingen op. Ook Skrolan Schoolmeester (39) zette in april de grote stap. Ze werd voltijds zelfstandig audiologe en ging haar eigen hoorcentrum leiden in Jabbeke. Waarom start ze net nu? En hoe beleeft ze deze vreemde tijden in haar zaak? “Het was even slikken, maar ik ben nog altijd blij dat ik het gedaan heb.”
Skrolan wou altijd al in de gezondheidssector aan de slag. Uiteindelijk koos ze voor audiologie, een nieuwe afstudeerrichting op het moment dat ze aan haar hogere studies begon.
“Audiologie sprak mij onmiddellijk aan. Ik ben vrij technisch aangelegd en dat aspect zit zeker in het beroep. Bovendien dacht ik dat een nieuwe richting wel jobzekerheid kon bieden. En dat was ook zo. Na mij studies ben ik aan de slag gegaan in een klein hoorcentrum. Later in mijn carrière werd ik filiaalverantwoordelijke bij een keten van hoorcentra.”
Daar kon Skrolan een pak ervaring opdoen en groeide ook het idee om voor zichzelf te beginnen.
“Als ik in mijn filiaal alles in goede banen kon leiden, moest dat voor mezelf ook lukken. Ik besloot dus om audioloog in bijberoep te worden. Dat heb ik vier jaar gedaan, maar ik wilde mijn zaak, Hoorcentrum Audioplus, laten groeien. Samen met mijn boekhouder besloot ik eind vorig jaar om de sprong te wagen en volledig zelfstandig te worden.”
Rond de tijd dat Skrolans opzegperiode voor haar hoofdberoep erop zat, deed COVID-19 zijn intrede in België. Maar Skrolan zette door met haar ondernemersdroom.
“Het was even slikken. Een audioloog neemt hoortesten af, geeft advies over gehoorbescherming en meet mensen hoorapparaten aan. Dat werk is nu zo goed als stilgevallen. Ik werk nog wel op afspraak, maar heel wat mensen die normaal bij mij langskomen behoren tot risicogroepen. Het is dus niet zo evident voor hen om nu naar het hoorcentrum te komen.”
Skrolan kon gelukkig wel rekenen op steun van de overheid. En op Liantis natuurlijk, om haar wegwijs te maken in alle COVID-19-steunmaatregelen.
“Ik raakte niet goed wijs uit de maatregelen die er genomen werden voor zelfstandigen. Omdat ik pas in april de overstap gemaakt heb naar voltijdse zelfstandigheid, zat ik ook in een atypische situatie. Ik heb toen contact gehad met een medewerker van Liantis. Ik heb hem mijn specifieke situatie uitgelegd en ik heb toen een heel concreet antwoord gekregen over het overbruggingsrecht. Vanaf dat moment kon ik met een gerust hart verder. Het is zo belangrijk dat je je kan laten begeleiden door mensen op wie je kan vertrouwen. Ondertussen heb ik ook mijn partner al aangeraden om zich bij Liantis aan te sluiten.”
Op de vraag of Skrolan tips heeft voor mensen die eraan denken om op dit moment zelfstandige te worden, antwoordt ze met een pak nuttige ideeën.
“Bij mij kriebelde het echt om een eigen zaak te starten, maar het schrok me toch ook af. Daarom ben ik in bijberoep gestart en heb ik mijn zaak rustig laten groeien. Zet dus pas de stap naar volledige zelfstandigheid als je er helemaal klaar voor bent. Praat ook met andere mensen die in jouw branche zitten. Zo leer je veel bij en weet je op welke valkuilen je moet letten.”
“Trek gerust je stoute schoenen aan. Spreek firma’s aan en sluit partnerschappen. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Ik ben begonnen met bitter weinig materiaal. Maar ik wist perfect wat ik nodig had. In plaats van dat volledig zelf te bekostigen, sprak ik de leveranciers van die apparaten aan. Ik stelde hen voor om mij hun machines met korting te verkopen of in bruikleen te geven in ruil voor reclame. En dat werkte!”
“Een boekhouder die van wanten weet, is van onschatbare waarde. Die kan je niet alleen begeleiden door het kluwen van regels, maar hij kan je ook helpen de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van je zaak. Iemand die je duidelijk advies kan geven: dat neemt zoveel van je zorgen weg en jij kan je op het leuke deel concentreren. Nieuwe concepten bedenken, bijvoorbeeld. Van bij mijn opstart heb ik beslist om een mobiele unit aan te schaffen. Zo kan ik tot bij mijn patiënten thuis gaan of naar woonzorgcentra. Nu we met corona moeten leren leven, zal het echt een voordeel zijn dat ik die dienst kan aanbieden.”
Aan toekomstvisie ontbreekt het Skrolan dus zeker niet. Al bij al lijkt ze een tevreden onderneemster.
“Ja, ik ben nog altijd blij dat ik het gedaan heb. Ik heb mijn job altijd heel graag gedaan, maar ik ben ook iemand met ambitie. Het zelfstandig zijn geeft mij meer vrijheid, meer voldoening en mijn werk voelt voor mij nu meer aan als een hobby.”