Ik wil starten

"Wegwijs in de papierberg dankzij Liantis”: Natalie Paul startte haar eigen praktijk als psychiater

Geschreven door Anne Hallez | 27 mei 2021

Als psychiater wijdt dr. Natalie Paul zich helemaal aan de geestelijke gezondheid en helpt ze mensen met psychische problemen. Sinds maart 2021 vind je haar in haar eigen praktijk, en dat heeft best wel wat voeten in de aarde gehad. De reis begint in Pretoria, Zuid-Afrika.

In 2019 studeert Natalie in Pretoria af als Master of Medicine in de psychiatrie.

“Ik besloot om psychiater te worden omdat ik geïnteresseerd ben in het verband tussen de chemie in onze hersenen en ons gedrag en onze emoties. Ik wil begrijpen waarom mensen zich gedragen en emoties ervaren zoals ze dat doen. Ik heb ook het gevoel dat psychiatrie wereldwijd wordt verwaarloosd, terwijl geestelijke gezondheid toch zo’n belangrijk onderdeel is van een volledig gezond mens. Je kan geestelijke gezondheidsproblemen niet zomaar negeren. Ze hebben niet alleen gevolgen voor de patiënt zelf, maar voor zijn hele omgeving.”

 

Een nieuwe uitdaging in België

Na een aantal jaar aan de slag te zijn in het Westkoppies Hospital in Pretoria, beslist Natalie om te verkassen naar België. Na een vakantie in ons land werden zij en haar gezin verliefd op onze bourgondische cultuur. Ze start hier haar eigen praktijk die is aangesloten bij het psychiatrisch ziekenhuis Medisch Centrum St. Jozef.

“Dat was zeker een uitdaging. Het is de eerste keer dat ik mijn eigen praktijk heb. Daarbovenop ben ik ook nog eens naar een ander land verhuisd, waar je toch ook je weg moet vinden in ingewikkelde systemen en procedures.”

“Op dat vlak heeft Liantis me veel stress bespaard. Ze hebben me erg goed geholpen om mijn weg te vinden in al het papierwerk. Ze begeleidden me bij het registreren van mijn besloten vennootschap en stap voor stap legde mijn klantenadviseur me uit wat ik als niet-Belgische arts allemaal in orde moest brengen. Eens dat duidelijk was, was het eigenlijk vrij eenvoudig. Ik heb het gevoel dat Liantis er altijd voor me is als ik problemen heb in mijn praktijk of als ik advies nodig heb. Dat is een hele geruststelling.”

Aan de slag in eigen praktijk

Met alle formaliteiten achter de rug, kon Natalie van start gaan. Dat was voor haar de kroon op het harde werk.

“Het is een enorm voorrecht om in mijn eigen praktijk te kunnen werken en patiënten bij te staan, samen met mijn collega’s in het Medisch Centrum. Voor mij is het erg belangrijk dat patiënten zich realiseren dat ‘mensen, net zoals bomen, kunnen groeien en hun volledige geïntegreerde capaciteit, betekenis en doel kunnen bereiken’. Er is nog al te vaak een stigma verbonden aan psychiatrie. Ik wil dat stigma opheffen en patiënten helpen om beter te functioneren, zeker in deze moeilijke tijden.”

Want we kunnen er niet omheen dat de afgelopen maanden een grote impact gehad hebben op onze algemene geestelijke gezondheid. Bijna dagelijks verschijnen er krantenberichten over burn-out en mentale problemen. Dat effect merkt Natalie ook in haar praktijk.

“Corona is enorm ingrijpend geweest voor de geestelijke gezondheid. Niet alleen bij patiënten met bekende psychische problemen, maar ook bijvoorbeeld bij zorgverleners. Mensen zijn meer geïsoleerd geraakt, familiale problemen namen toe, we konden veel minder sociale en sportieve activiteiten doen en daarbovenop moesten we ons houden aan strikte gezondheidsvoorschriften. Mensen zoeken ook niet onmiddellijk professionele hulp voor psychische problemen. Ik hoop dus mijn steentje te kunnen bijdragen om die vooroordelen de wereld uit te helpen.”