Mattice vertelt over zijn ervaring als nieuwbakken student-zelfstandige en waarom hij die stap zette. “Op dit moment werk ik producten uit voor klanten, maar naar de toekomst toe wil ik graag mijn eigen ideeën uitwerken.”
Mattice Boets ademt en leeft design in al zijn facetten. Hij is geïnteresseerd in grafisch ontwerp en architectuur, maar ook in juweelontwerp en kunst. Hij kiest dan ook altijd voor creatieve studies die gericht zijn op ontwerp. In navolging van zijn bachelor industrieel productdesign aan Howest, volgt hij nu een master architectuur in Londen. Al is dat een beetje in mineur.
“Ik studeer in Londen, maar van thuis uit. Ik ben er zelfs nog niet geweest, dus dat is wel een heel andere ervaring. Ik ben blij dat mijn studies toch doorgaan. Ik zou op zich wel naar Londen kunnen gaan, maar er zijn geen fysieke lessen. Dat is wel spijtig. Misschien komt daar verandering in tegen de zomer, maar ik denk dat de kans klein is”, vertelt hij.
Dat hij talent heeft, staat buiten kijf. Zo won Mattice als leerling een prijs met het afstudeerproject van zijn kunstschool en wist hij al een aantal awards binnen te halen. Toch zijn prijzen niet erg belangrijk voor hem: “Ik probeer elk jaar een bepaald doel te behalen. Twee jaar geleden was dat de A' Design Award and Competition. Het jaar erna heb ik stage gelopen bij Ross Lovegrove, een bekende designer uit Londen. Dat was mijn doel dat jaar, dus was het ook niet zo belangrijk om deel te nemen aan designwedstrijden. Ik zoek altijd iets dat volledig mijn ding is. In dit geval was dat de master architectuur in Londen. Ik doe liever nieuwe dingen dan altijd maar hetzelfde opnieuw.”
Mattice ging ervan uit dat hij ooit zelfstandige zou worden. “Een aantal jaar geleden dacht ik wel dat ik in de toekomst -over vijf à tien jaar- mijn eigen ontwerpstudio zou openen. Ondertussen ben ik al gestart omdat ik opdrachten kreeg die ik niet kon laten liggen.”
Hij heeft ondertussen nog steeds geen spijt van zijn keuze. “Student-zelfstandige leek meteen een goede keuze voor mij. Drie dagen later was het beslist en had ik mijn opstart volledig online geregeld. Het leek een heel logische stap en de juiste keuze voor mij.”
Voorlopig heeft hij geen nood aan een accountant. “In de toekomst zou ik dat misschien wel willen, maar voorlopig ben ik enkel van plan om opdrachten aan te nemen die een aantal weken of maanden duren. Dat is eigenlijk niet zo veel administratief werk. Ik ben gestart met een eenmanszaak omdat ik toch alles zelf zou doen. Daardoor heb ik ook geen bijkomende opstartkosten”, verklaart hij.
Heel wat ouders van student-zelfstandigen hebben vragen of twijfels en zijn sceptisch. Dat was niet het geval bij Mattice omdat zijn ouders allebei zelfstandigen zijn. “Ik kon hen makkelijk alles vragen. Dat heeft de drempel om te starten ook enorm verlaagd voor mij.”
In zijn vriendengroep is ondernemingszin ook enorm aanwezig:
“Heel wat vrienden van mij zijn student-zelfstandige, maar zij doen iets totaal anders. Zo verkoopt er iemand kleding en zelf bedachte ontwerpen om kleding te bedrukken. Het is allemaal heel uiteenlopend.”
“Ik focus me vooral op het ontwerpen van producten, maar ik ben ook actief als grafisch ontwerper, juweelontwerper en kunstenaar. Da’s vrij breed, maar die afwisseling vind ik ideaal. Intussen heb ik mijn eerste grafische opdracht aangenomen van een bedrijf uit New York. Op dit moment werk ik producten uit voor klanten, maar naar de toekomst toe wil ik graag mijn eigen ideeën uitwerken”, aldus Mattice.
Hoe hij uiteindelijk bij Liantis terecht kwam? “Mijn ouders en een goeie vriend van mij zijn aangesloten bij Liantis en ze zijn allemaal heel tevreden”, verklaart hij.
Aanrader voor iedereen die twijfelt
Of hij het anderen zou aanraden om te starten als student-zelfstandige? Er volgt een resolute “Zeker wel!”. “Als je er al over nadenkt om later te starten als zelfstandige, lijkt het mij een goeie keuze om als student te beginnen omdat die drempel niet zo hoog is. Je hebt een eenmalige opstartkost en voor de rest ben je vrijgesteld van sociale lasten. Dat maakt het makkelijker in het begin. En als je niet zeker bent dat je het daarna als zelfstandige in hoofberoep verder wil doen, dan hoeft dat ook niet per se. Het is een mooie optie”, aldus Mattice.
Hoewel hij droomt van een carrière als zelfstandige in hoofdberoep, zal dat na zijn studies niet meteen het geval zijn. “Waarschijnlijk ga ik eerst nog ergens anders werken, dan in bijberoep beginnen en daarna geleidelijk aan opbouwen”, licht hij toe.
Mattices gouden raad voor anderen die twijfelen om student-zelfstandige te worden, luidt als volgt: “Denk op voorhand na over hetgeen je wil doen, en of je dat in de toekomst gelukkig kan maken. Als dat zo is, dan is het meteen veel makkelijker om de knoop door te hakken. Zo heb ik het zelf ook gedaan.”