Ik wil starten

Emma Tahon, student-zelfstandige én straffe madam achter Fooddilemma: “Mensen leren om zichzelf graag te zien, is mijn ultieme doel.”

Geschreven door Evelien Spitaels | 21 april 2022

In hartje Gent wacht de goedlachse Emma me op en verwelkomt ze me in haar gezellige appartement dat ze deelt met haar vriend. Als masterstudente in de Gezondheidsbevordering richtte ze tijdens de coronapandemie haar eigen Instagrampagina Fooddilemma op en combineert ze haar studies met haar werk als zelfstandig diëtiste in praktijk Helder in Gent. Al is ze zelf geen fan van het woord ‘diëtiste’, integendeel. “Ik heb geen klassieke visie op diëten, ik focus dus niet op het getal op de weegschaal maar wel op de relatie tussen mens en voeding.”

Fooddilemma, en hoe het allemaal begon

In 2020 studeerde Emma af in de voeding- en dieetkunde, waar ze met de Master in gezondheidsbevordering nog een vervolg aan breide. In april 2021 lanceerde ze haar eigen Instagrampagina, Fooddilemma.tahon, een project dat ze tijdens de coronapandemie lanceerde en waarmee Emma haar kennis over voeding wou delen met haar vrienden en familie. Toen een van haar medestudenten haar enkele maanden later vroeg om als zelfstandig diëtiste mee aan de slag te gaan in de praktijk Helder in Gent, ging de bal pas écht aan het rollen en twijfelde ze geen moment. Ze vroeg het statuut student-zelfstandige aan en startte enkele maanden later als zelfstandig diëtiste bij Helder waar ze elke woensdagmiddag mensen helpt bij hun zoektocht naar een gezonde relatie met voeding.

 

Alles start vanuit zelfliefde

Met haar vernieuwende visie op eten en diëten, koos Emma niet de makkelijkste weg, en dat beseft ze zelf ook. “Mensen komen vaak bij een diëtist om af te vallen, om voedingsschema’s te krijgen en om te horen wat ze wel en niet mogen eten, en het liefst tot op de gram. Helemaal prima, maar als je dit verwacht, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik wil je namelijk leren om jezelf te accepteren om wie je bent, om jezelf graag te leren zien. En vanuit die liefde voor jezelf, zal je leren zorg dragen voor jezelf, ook op vlak van voeding. En niet omgekeerd.”

De focus op het gewicht en de weegschaal vallen dus weg, wel focust Emma op hoe je je voelt en hoe je terug kan leren vertrouwen op je intuïtie en de signalen van je eigen lichaam. Intuïtief eten dus, startende vanuit zelfacceptatie. Terug naar de basis en leren vertrouwen op de signalen van je lichaam. “Zo geeft je lichaam aan wanneer je honger hebt en verzadigd bent. Alleen zijn we verleerd hoe we die signalen kunnen waarnemen. Eens je ze terug herkent, leer ik je ook welke keuzes het voedzaamst zijn, en welke minder. Als je lichaam aangeeft nood te hebben aan energie, moet je natuurlijk wel over de nodige kennis beschikken om op dat moment een voedzame keuze te kunnen maken.”

 

Studeren én ondernemen: pittige combo

De opstart als student-zelfstandige verliep helemaal digitaal via de website van Liantis.

“Ik kon alles vlot digitaal regelen en kreeg enkele dagen later de nodige documenten via de post opgestuurd. Toen ik na enkele weken een valse factuur ontving van oplichters, werd ik bij Liantis snel telefonisch geholpen en gerustgesteld.”

Toch blijft het een pittige combo: studeren, stage lopen, een masterproef afwerken, een Instagrampagina onderhouden, een eigen website lanceren, blijven bijscholen én tegelijkertijd ook werken bij Helder. “Al zou ik het helemaal niet anders willen”, voegt Emma snel toe. “Zowel mijn studies als mijn werk bij Helder brengen me veel voldoening.” En de boekhouding? “Die valt gelukkig best mee”, lacht Emma. “Maandelijks factureer ik mijn uren aan de praktijk, die me vervolgens betaalt. Veel eenvoudiger dan elke patiënt apart te moeten factureren.”

 

De toekomst ligt in Wijtschate

Wanneer ik Emma vraag naar haar toekomstplannen, blijkt alles al goed gepland. “Na mijn Masteropleiding verhuizen mijn vriend en ik naar Wijtschate, op een boogscheut van mijn geboortestad Ieper. Ik kan er starten als zelfstandig diëtiste in een nieuwe praktijk waar ik samen met een kinesist en een podoloog mensen zal begeleiden. Graag blijf ik ook aan de slag in de praktijk Helder in Gent, waar ik intussen ook een goede band heb met de collega’s en de patiënten. Al twijfelt Emma om na haar studies als zelfstandig diëtiste te starten in hoofdberoep, en misschien toch ergens in loondienst te werken. “Het kriebelt ook enorm om de opgedane kennis uit mijn de Masteropleiding Gezondheidsbevordering te bekijken in de praktijk. Zo focus ik me nu tijdens mijn stage bij de dienst Gezondheid van Stad Gent op de preventie van ziektes en de identificatie van risicofactoren. In een onderzoek rond dementie bekijken we bijvoorbeeld hoe we de levensomstandigheden en de omgeving van dementerenden zo gezond mogelijk kunnen inrichten. Enorm interessant, al zal voeding wel steeds mijn kleine baby blijven.”

 

Volg je buikgevoel

Dat Emma gedreven én gepassioneerd is, is mij na enkele minuten al helemaal duidelijk, en het siert haar ook als ondernemer en als diëtiste. Haar drijfveer en passie is mensen helpen, verlossen van de druk van de maatschappij en terug rust vinden in hun relatie met voeding.

“De wereld een klein beetje een betere plek maken, ook al is het maar één iemand die loskomt van de idealen opgelegd door de maatschappij, of iemand die de weegschaal durft vaarwel te zeggen. Het klinkt misschien naïef, maar het is wel mijn ultieme doel”, zegt Emma al lachend.

Food for thought dus, zo wist Emma me met haar wetenschappelijk onderbouwde kennis, passie en gedrevenheid te overtuigen van haar visie op voeding. Ik beloof haar dan ook plechtig om die avond nog definitief afscheid te nemen van mijn weegschaal. Het is tijd om terug te leren vertrouwen op ons buikgevoel, en neem dit gerust maar letterlijk.