Welzijn op het werk

Werken in korte broek: wat mag?

Geschreven door Evelien Spitaels | 24 juni 2022

De zomer mag dan nog maar net begonnen zijn, de eerste tropische temperaturen hebben we al achter de rug. En als het kwik stijgt, lijkt een korte werkbroek net iets comfortabeler. Maar mag dat wel, in korte broek naar het werk?

Werkkledij of beschermende kledij?

Om te beginnen maken we best een onderscheid tussen werkkledij en beschermende kledij. Werkkledij zorgt er louter voor dat werknemers zich niet vuilmaken. Beschermende kledij daarentegen valt onder de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en beschermt werknemers tegen allerhande veiligheids- of gezondheidsrisico’s.


Een korte broek beschermt de onderbenen en knieën niet, niet tegen vuil, en zeker niet tegen veiligheidsrisico’s. Kunnen de blote onderbenen van je medewerkers vuil worden? Of bestaat het gevaar dat ze tijdens het werk in contact komen met scherpe voorwerpen of ruwe oppervlakken? Dan is een korte broek niet geschikt. Zijn er geen risico’s? Dan kan een korte broek in principe wel.


Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Alles begint dus met een degelijke risicoanalyse. Je brengt alle taken van een welbepaalde functie in kaart én de specifieke risico’s die ermee samengaan. Op basis daarvan bepaal je welke preventiemaatregelen nodig of vereist zijn om de werknemer te beschermen tijdens het werk. Dat kan bijvoorbeeld een lange broek zijn, maar ook hittebestendige beschermkledij of een lasbroek, enz.


Zijn er medische uitzonderingen mogelijk?

Een (vestimentaire) uitzondering om medische redenen is niet mogelijk. Een tijdelijke aanpassing van het takenpakket of een tijdelijke verplaatsing naar een andere werkpost waarbij een korte broek wel kan, behoort wel tot de mogelijkheden.


Aangepaste werkkledij tijdens de zomer

Is een korte broek voor je medewerkers niet mogelijk in jouw geval? Kies dan tijdens de zomermaanden eventueel voor werkkledij met een andere samenstelling. Je houdt dan wel best rekening met deze aandachtspunten:

  • De kledij moet voldoende licht, ademend en luchtig zijn, zodat het zweet kan afgevoerd worden.
  • Voor buiten moet het textiel zeer fijnmazig zijn, zodat ze voldoende bescherming biedt tegen uv-straling. De normen EN-13758 en UV-Norm 801 garanderen een efficiënte bescherming.
  • Geef de voorkeur aan lichte kleuren die het licht weerspiegelen en minder warmte vasthouden.
  • Hou rekening met de risicoanalyse en let erop dat de aangepaste kledij geen bijkomende risico’s met zich meebrengt. Ruime kledij voelt misschien frisser aan, maar kan bijvoorbeeld in de buurt van draaiende machines bijkomende risico’s veroorzaken.


Safety first

Er bestaat dus geen eenduidig antwoord als het gaat om wat een werknemer kan of mag dragen op het werk. De wetgeving biedt trouwens ook geen uitsluitsel: het dragen van korte of lange broeken wordt er nergens in vermeld. Een risicoanalyse is dus de enige manier om na te gaan wat wel of niet kan. Want ook al is het tropisch warm, er gaat niets boven de veiligheid van je medewerkers.