Wie gezond eet, genoeg beweegt en zich goed in zijn vel voelt, straalt dat uit op de werkvloer. En dat voelen ook je klanten. In het SJKI zetten ze daarom bewust in op het fysieke en mentale welzijn van hun personeel. Directeur zorg Steve Lervant legt uit hoe.
Investeren in het welzijn van je medewerkers loont. Fitte medewerkers werken immers productiever en kwalitatiever. Een klassiek welzijnsbeleid werkt op vier pijlers:
Met hun welzijnsproject WAOW (werken aan ons welzijn) zetten ze bij SJKI sterk in op gezondheidsbevordering. Naast hun jaarlijkse griepvaccinatiecampagne lanceerden ze een brede waaier aan initiatieven. Dit initiatief werd na een drukke JCI-accreditatie-periode als jaaractiepunt door het CPBW en de directie uitgewerkt. Een uitgebreid team directie en leidinggevenden faciliteert elk een deel van de projecten.
SJKI motiveert zijn personeel om te bewegen, zowel tijdens als na de werkuren.
Steve Lervant: “We organiseren onder meer zumba, spinning, fatburn, yoga en pilloxing: sportlessen die met heel veel enthousiasme en telkens met een 30 tal deelnemers bijgewoond worden. Via de gezondheidsscan van Liantis enerzijds en de deelname aan de beweeg- en gezondheidsbevraging van de Vlaamse overheid anderzijds, proberen we ook meer mensen aan het bewegen te krijgen.
Daarnaast steunen we ook medewerkers die sporten buiten de werkuren. Wie wil deelnemen aan een loopwedstrijd bijvoorbeeld, wordt het inschrijvingsgeld gesponsord en krijgt een t-shirt met het logo van het ziekenhuis. Zo tonen we niet alleen waardering voor onze sportieve medewerkers, het is ook de ideale kans om aan employer branding te doen.”
Naast beweging is ook voeding een belangrijke pijler van gezond personeel. Steve Lervant: “Het aanbod in de cafetaria onderging een metamorfose. De nadruk verschoof van de klassieke grootkeukengerechten naar gerechten met meer rauwkost, fruit, gezondere snacks en een dagelijks vegetarisch gerecht.” Een groot deel medewerkers sloot zich aan bij Tournée Minérale.
Aandacht voor ergonomie kan pas slagen als iemand dit als ergonoom ter harte neemt en hier ook tijd voor krijgt. Door de combinatie met een functie als materiaalmeester heeft deze persoon ook zicht op het gebruikte materiaal. Advies bij aankopen zoals nieuwe bureaustoelen maar ook bij verbouwingen zorgt dat pro-actief gewerkt kan worden. Hef- en tiltechnieken worden via het train the trainer maar ook door actieve participatie en coaching ondersteund. En ook staand vergaderen vind stilaan zijn ingang in het ziekenhuis.
Omdat gezondheid meer is dan een fit lichaam, zet de directie van het ziekenhuis ook in op het psychosociaal welzijn van het personeel. Een toegankelijke aanwezigheid op de werkvloer is daar een belangrijk aspect van.
Steve Lervant: “Tijdens onze verjaardagssessies worden alle jarigen van een bepaalde periode getrakteerd op koffie en taart door de directie. Er wordt actief en laagdrempelig gepeild naar bezorgdheden waarover dan tijdens de sessie ook uitgebreid door het aanwezige management geluisterd wordt en waar mogelijk gezocht wordt naar eventuele oplossingen.” Daarnaast werd ook een opleiding over stress-reductie gegeven. Allerlei kleine hulpmiddelen zoals een “pluchen olifant” die duidelijk maakt dat men geconcentreerd aan het werk is en best niet gestoord kan worden, of het toepassen van wandelende functioneringsgesprekken, behoren tot het nieuwe arsenaal dat gebruikt kan worden.
Verder vormen teambuildings de perfecte manier om de interne groepssfeer te versterken. Steve Lervant: “We hebben besloten tweejaarlijks een eigen teambuildingsactiviteit af te wisselen met een groeps-namiddag-reis”. Bij de teambuilding, krijgt elke afdeling de vrijheid om met het beschikbare budget zelf een teamactiviteit in elkaar te boksen.”
Het welzijnsbeleid van SJKI werpt al vruchten af. Het personeel tekent enthousiast present op de events, wat het management stimuleert om verder te gaan op de ingeslagen weg.
Steve Lervant: “In de toekomst willen we nog een versnelling hoger schakelen op het vlak van psychosociaal welzijn. Een werkgroep zal het re-integratiebeleid en een positief aanwezigheidsbeleid uitstippelen. Verder komen er praktische initiatieven zoals een elektrische fietsenverkoop en een groene zone waar medewerkers even tot rust kunnen komen.”
Liantis-arbeidsarts Sylvia vanden Avenne vormt een belangrijke schakel in het welzijnsbeleid van het Izegemse ziekenhuis. Pikt ze bekommernissen op rond draagkracht van het werk, dan signaleert ze die en zit ze mee aan tafel om verbetervoorstellen uit te tekenen. Steve Lervant waardeert deze ondersteuning:
“De switch die de arbeidsartsen van Liantis maken naar gezondheidspromotie is de enige juiste. De fysieke en mentale gezondheid op het werk bevorderen is een stevige uitdaging waarvoor je als team wel wat ondersteuning kan gebruiken.”