Welzijn op het werk

Griep verzwakt je medewerkers én je onderneming

Geschreven door Annelien Decan | 26 november 2019

Samen met de herfst- en wintermaanden doet de griep elk jaar opnieuw haar intrede. Het influenzavirus is hoogst besmettelijk en kan zich dus razendsnel verspreiden. Zo ontstaan er griepepidemieën. Die verzwakken niet alleen je gezondheid, maar ook je onderneming. Werknemers zijn minder productief of vallen uit. Dat laat zich voelen in zowel de werkdruk voor je medewerkers als in de kosten voor jou als werkgever. Wat is de impact van de griep op je organisatie en op je portefeuille?

Griep op de werkvloer

Gemiddeld 1 op de 10 medewerkers krijgt jaarlijks griep. Naast kinderen is de werkende bevolking de grootste groep die influenza treft. Vooral op plekken waar veel mensen bijeen zijn, zoals op het werk of op het openbaar vervoer, loop je het risico om griep op te lopen. Wie in contact komt met het virus, heeft 20% tot 50% kans om zelf ook ziek te worden. Dat gebeurt via de lucht (door hoesten en niezen), of via de handen door besmette voorwerpen aan te raken – denk bijvoorbeeld aan deurklinken of toetsenborden. Het verschil met een verkoudheid is dat deze zich langzaam ontwikkelt, terwijl een griep heel plots opkomt. Dat zorgt voor veel uitval in een korte periode en dat laat zich voelen bij de medewerkers!

 

Absenteïsme als gevolg van griep

De afgelopen jaren is het ziekteverzuim in Belgische bedrijven alleen maar toegenomen. Bij de langdurig zieken, maar ook het korte verzuim bereikt een piek. Daarin speelt de jaarlijks terugkerende griepepidemie een grote rol. In de acute fase ben je doorgaans 3 à 4 dagen aan je bed gekluisterd. Een werknemer met griep is tussen de 5 en de 10 dagen thuis. Een volledig herstel van de griepbesmetting kan zelfs 3 tot 4 weken duren. Met andere woorden: ook wanneer mensen terug aan het werk zijn, is er een verminderde productiviteit. Gedurende die periode nemen anderen het werk (gedeeltelijk) over, waardoor ze op hun beurt ook minder productief worden.

 

Hoeveel kost griep aan de werkgever?

Door een verhoging in de medische uitgaven kost griep veel geld aan de maatschappij. Toch is het vooral de werkgever die bij kort absenteïsme het gelag – en dus de rekening – betaalt. Een werknemer is sociaal beschermd en krijgt de eerste maand afwezigheid een gewaarborgd loon. Dus wanneer hij enkele dagen thuis is met griep, ontvangt hij loon van zijn werkgever. De loonkost van een ziektedag wordt berekend op 200 à 250 euro. Maar daar blijft het niet bij. Daarnaast zijn immers ook indirecte kosten verbonden aan een afwezigheid. Denk aan eventuele kosten voor een tijdelijke vervanger, extra kosten voor overuren van collega’s die bijspringen en een algemene daling in de productiviteit. Zo kan de totale kost voor een bediende oplopen tot meer dan 300 euro per dag.

 

Voorkom griep en bespaar geld

Je houdt de griep dus maar beter weg uit je team. De oplossing ligt voor de hand: elk jaar wordt een griepvaccin ontwikkeld. Jouw onderneming heeft alleen maar baat bij een hoge vaccinatiegraad. Moedig griepvaccinatie aan of bied de prik kosteloos aan. Als je weet dat een vaccin slechts 23,5 euro kost, is de rekensom snel gemaakt. Zo bescherm je tegelijkertijd je personeel én je onderneming.