Voor bepaalde categorieën van werknemers is bij de aanwerving (en later ook periodiek) een medisch onderzoek door een arbeidsgeneesheer verplicht. Neem je een nieuwe werknemer aan? Dan is het belangrijk om te weten of je voor deze persoon een onderzoek moet voorzien.
Om de gezondheid van werknemers op de werkvloer te bevorderen en behouden, is het belangrijk om een gezondheidstoezicht te doen. Via preventieve handelingen moet je als werkgever, samen met een preventieadviseur arbeidsgeneesheer, een risicoanalyse uitvoeren om te bepalen of zo’n gezondheidstoezicht noodzakelijk is. Dit gezondheidstoezicht bepaalt dan in welke mate je een medisch onderzoek voor jouw medewerkers moet voorzien.
Als werkgever ben je op bepaalde momenten wettelijk verplicht om een medisch onderzoek te voorzien voor jouw werknemers.
Zoals eerder vermeld, is het bij een eerste aanwerving belangrijk om te kijken of er bepaalde gezondheidsrisico’s aan de functie verbonden zijn. Voer dus nog in de laatste fase van het rekruteringsproject een onderzoek uit.
Werknemers die aan een gezondheidstoezicht onderworpen worden omwille van bepaalde risico’s in hun functie, krijgen periodiek een uitnodiging voor een onderzoek. De periode waarbinnen de controle moet verlopen is afhankelijk van het vastgesteld risico.
Als een medewerker langer dan een maand afwezig was, moet hij zich binnen de tien dagen na de werkhervatting aanbieden bij de arbeidsgeneesheer.
Als werknemers binnen het bedrijf van functie of van werkpost veranderen, kan het zijn dat ze met andere risico's te maken krijgen. Een controle van de arbeidsgeneesheer helpt het risico van deze nieuwe functie te bepalen.
Jouw personeel heeft het recht om spontaan langs te gaan bij de arbeidsgeneesheer in geval van fysieke of mentale klachten die rechtstreeks te linken vallen aan hun job.
Bij bepaalde functies is een gezondheidscontrole noodzakelijk om de veiligheid en de gezondheid van de werknemers te bewaren. We sommen ze hieronder even voor je op.
Dit zijn alle functies waarbij jouw medewerkers zichzelf of andere collega’s in gevaar kunnen brengen. Bijvoorbeeld functies waarbij medewerkers een dienstwapen dragen, maar ook jobs met kranen, rolbruggen, hijstoestellen en mobiele arbeidsmiddelen.
Dit zijn alle functies waar duidelijke risico’s voor de gezondheid van de werknemer aan verbonden zijn, zoals de blootstelling aan chemische stoffen, belasting van de rug of stress.
Dit zijn jobs die bestaan uit een permanente toezicht op de werking van een installatie, waar een gebrek aan waakzaamheid de veiligheid en de gezondheid van andere werknemers in gevaar zou kunnen brengen.
Sinds 1 januari 2016 is het medisch toezicht niet langer verplicht voor werknemers die rechtstreeks in contact komen met voedingswaren of -stoffen. Het is ook niet meer nodig, zoals vroeger wel gevraagd werd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat alle medewerkers uit deze doelgroep beschikken over een ‘medisch attest met betrekking tot de geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren’.
Bij bepaalde groepen werknemers moet er een specifiek gezondheidstoezicht gebeuren omwille van hun bijzondere situatie en kwetsbaarheid. Het gaat hier over jongeren, stagiairs en zwangere werkneemsters.
Als werkgever heb je dus enkele verplichtingen om de gezondheid van jouw (nieuwe) medewerker te controleren en te garanderen. Bekijk of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een gezondheidsbeoordeling en hoe je deze beoordeling moet toepassen.
Download dan het gratis e-book. Je leest er alles wat je moet weten: van de kost van een aanwerving, een functieprofiel en vacaturetekst schrijven, tot wettelijke documenten en verplichtingen.