Welzijn op het werk

Tips voor een betere nachtrust

Geschreven door Evelien Spitaels | 01 maart 2022

Heb jij ook last van slapeloosheid en lig je soms letterlijk wakker van je zaak? Dan ben je niet alleen. Liefst 4 op de 10 ondernemers geven aan dat ze in 2021 regelmatig tot zo goed als altijd last hadden van slapeloosheid. In dit blogbericht bekijken we eventuele oorzaken en reikt onze ondernemerscoach Marianne van der Wielen je enkele handige tips aan om je nachtrust te verbeteren.


Stress, slapeloosheid en vermoeidheid

Eind 2021 stuurde hr-dienstengroep Liantis een bevraging uit naar 1.504 Belgische ondernemers. Daaruit blijkt dat maar liefst 4 op de 10 ondernemers in 2021 regelmatig tot zo goed als altijd last hadden van slapeloosheid. De oorzaak? Voornamelijk stress. Zo geeft 6 op de 10 ondernemers aan dat ze onder hoge druk staan en gestresseerd zijn. 5 op de 10 van de bevraagde ondernemers zijn vermoeid en gaven aan dat het soms allemaal te veel is.

 

Tips voor een betere nachtrust

Vooral als stress en slapeloosheid een structureel probleem vormen, moet je volgens Liantis-experte Marianne van der Wielen stappen ondernemen en de signalen van je lichaam het best meteen serieus nemen.

“De impact van slaapgebrek op de gezondheid is immens. Praat er dus als ondernemer over met je huisarts, een coach of iemand die je vertrouwt. Zo draag je je zorgen niet alleen en kan je zoeken naar oplossingen. Bovendien moet je als ondernemer beseffen dat slaapproblemen niet ‘standaard’ bij het ondernemerschap horen.

Eén van de mogelijke oplossingen is het inbouwen van meer structuur, zoals een duidelijk begin en einde aan de werkdag. Heb bovendien geen schrik om duidelijker je grenzen aan te geven. Het is niet omdat je ondernemer bent, dat het werk nooit kan stoppen.”

Nog belangrijk volgens de experte: durf te deconnecteren. Zo hebben veel ondernemers het gevoel dat ze niet offline kunnen of mogen zijn. Maar we weten dat dit ook voor hen noodzakelijk is om even afstand te nemen van het werk en de batterijen op te laden.

 

Opvallende verschillen

Hoofdberoep vs. bijberoep

De coronacrisis zorgde in 2021 voornamelijk bij zelfstandigen in hoofdberoep voor extra kopzorgen. Waar bijberoepers in tijden van crisis kunnen terugvallen op een vast inkomen als loontrekkende, zijn zelfstandigen in hoofdberoep volledig afhankelijk van de inkomsten van hun zaak. Dat bevestigt Marianne van der Wielen, ondernemerscoach bij Liantis. “Dat zorgt natuurlijk voor extra druk die zich dan weer vertaalt in slaapproblemen.”

Mannen vs. vrouwen

Bovendien zien we ook dat het voornamelijk vrouwelijke ondernemers zijn die erkennen dat ze gestresseerd en vermoeid zijn. Uit ervaring weten we dat mannen minder snel erkennen dat ze vermoeid zijn en dat de slapeloosheid een structureel probleem is”, aldus ondernemerscoach Marianne van der Wielen.

Daarnaast is het zo dat vrouwen hun zelfstandige activiteit vaak nog combineren met huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen, die tijdens de coronacrisis ook vaker thuis waren. Op momenten het dan allemaal even te veel wordt en de vermoeidheid toeslaat, zien we dat vrouwen een groter schuldgevoel met zich meedragen tegenover hun partner en kinderen, in vergelijking met mannen. Een factor die opnieuw extra stress met zich meebrengt én dus ook extra slaapproblemen. Vaak een vicieuze cirkel dus.