Wil jij je professionele vaardigheden uitbreiden en verbeteren? Het volgen van opleidingen is dé manier om je kennis en expertise te vergroten. Maar we begrijpen dat het bekostigen van opleidingen soms een financiële uitdaging kan zijn.
Wist je dat er heel wat subsidies zijn die je hierin kunnen ondersteunen? Van de kmo-portefeuille tot sectorale subsidies, er zijn tal van mogelijkheden om de kosten van je opleidingen te verlagen, zodat jij je professionele ontwikkeling die welverdiende boost kan geven.
Als kmo of beoefenaar van een vrij beroep, kan je gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Deze subsidie wil de groei en professionalisering van ondernemingen stimuleren. Met de kmo-portefeuille kan je een deel van de kosten van de opleiding terugkrijgen. Het subsidiebedrag kan oplopen tot 30% van de totale opleidingskosten, afhankelijk van de grootte van je onderneming. En per jaar heb je recht op een maximale steun van 7.500 euro.
Als klant van Liantis kan je ons advies deels financieren met de KMO-portefeuille. Onze registratienummers zijn:
Het Vlaams opleidingsverlof, ofwel VOV, is een subsidieprogramma in Vlaanderen dat medewerkers in de privésector de mogelijkheid biedt om opleidingen te volgen tijdens de werkuren, mét behoud van loon. Medewerkers kunnen tot maximaal 125 uren per jaar verlof krijgen om zich bij te scholen en hun verdere groei en ontwikkeling te stimuleren. En de werkgever? Die ontvangt een forfaitaire terugbetaling van de loonkosten voor de afwezigheid wegens opleiding, zodat dit weinig financiële impact voor de organisatie heeft.
De werkbaarheidscheques van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) bieden Vlaamse ondernemingen de mogelijkheid om de werkbaarheid in hun organisatie te verbeteren en te boosten. Ondernemingen kunnen via advies en begeleiding de arbeidsomstandigheden en het welzijn van hun medewerkers optimaliseren. De subsidie dekt 60% van de kosten en tot wel 10.000 euro per onderneming per jaar om beroep te doen op extern advies over werkbaarheidsthema’s zoals ergonomie, stressbeheersing of het bevorderen van de work-life balance. Zowel kleine als grote ondernemingen in Vlaanderen kunnen deze financiële steun gebruiken om zo de arbeidsomstandigheden binnen hun organisatie duurzaam te verbeteren.
Als klant van Liantis kan je ons advies deels financieren met werkbaarheidscheques. Onze registratienummer is:
Er bestaan ook sectorspecifieke subsidies die je via een sectorfonds kan aanvragen. Deze sectorale subsidies zijn gericht op de specifieke belangen van een bepaalde sector en willen opleidingen binnen die sector stimuleren. De financiële steun van een gedeeltelijke tot volledige vergoeding van de opleidingskosten, maar ook tot andere vormen van ondersteuning. Om zeker te zijn of een bepaalde opleiding in aanmerking komt, informeer je best rechtstreeks bij het sectorfonds wat de exacte voorwaarden zijn: