Welzijn op het werk

Gezond op het werk: 5 praktische tips

Geschreven door Anne Hallez | 10 december 2018

Gezonde gewoontes aanhouden tijdens het werk is als zelfstandige vaak niet eenvoudig. Veel zitten, weinig bewegen en hoop stress vormen een combinatie die niet enkel ongezond is, maar ook nefast is voor de productiviteit. Wat kan je eraan doen? Meer dan je denkt. Hier alvast enkele simpele en praktische tips die je vandaag al kan toepassen!

1.    Slaap voldoende

Elke zelfstandige weet dat tijd kostbaar is. Een werkdag loopt dan ook al vaak door naar de late uurtjes, of je wekker staat al voor de ochtendzon zodat je die lading mails kan beantwoorden. Toch is het belangrijk dat je voldoende slaap op je teller hebt staan als je goed wil functioneren overdag. Zorg dus dat je elke nacht minimum 7u slaapt.

Tip! Zet elke avond alles klaar voor de dag erop, zo kan je die vervelende wekker net iets later zetten, maar heb je ook een rustigere ochtend. Want iedere minuut telt, toch?

 

2.    Drink meer water en minder koffie

Soms hebben we koffie nodig om ons door de werkdag te sleuren. Soms? Eerder vaak, toch? Het donkergouden drankje zorgt voor die energie boost in de ochtend en doet maandagochtend nét iets toffer lijken. Koffie kan, maar overdaad schaadt. Te veel koffie zorgt voor stress en een slechte nachtrust.

En als zelfstandige, kan je zeker die rust wel gebruiken. Anders drink je de dag erop opnieuw (te) veel koffie en slaap je terug slecht. Geen productieve cirkel.

Tip! Beperk daarom je koffie inname tot 3 à 5 tassen per dag. Nog beter is als je ook meteen een glas water pakt. En wil je een grotere kans op een goede nachtrust? Dan laat je die tas koffie na 16u of ‘s avond beter staan.

Te weinig water drinken maakt je moe en lusteloos. Mik op een minimum van 6-8 glazen water per dag. Lijkt veel, maar drink gewoon een glas per uur en je zit goed! Bijkomend voordeel: door iedere keer op te staan om een glas water te halen, beweeg je nog eens extra. Goed voor jou, zie de volgende tip:

 

3.    Beweeg!

Ben je zo moe dat je het gevoel hebt dat je elk moment aan je bureau kan indommelen? Sta dan recht en beweeg, want energie genereert energie. Door je spieren te bewegen, verbeter je de bloedcirculatie in je lichaam en voel je je minder moe.

Enkel ‘s avonds sporten compenseert ook niet voor een hele dag stilzitten. En wie heeft er eerlijk gezegd nog energie om na een lange werkdag te gaan sporten? Overweeg dus om overdag voldoende te bewegen door korte wandelpauzes te nemen en voldoende uit je stoel te stappen. Zet bijvoorbeeld elke 30-60 minuten een timer om af en toe recht te staan. Je zal je snel energieker en gezonder voelen, beloofd!

Tip: een zit-sta tafel maakt het heel gemakkelijk om deze 30 minuten regel toe te passen. Het zorgt voor een dynamische manier van werken en maakt je er ook bewuster van om regelmatig te bewegen.

Nog meer ideeën nodig? Neem eens de trap, in plaats van de lift. Pak die laptop, tas koffie, stylo’s en schrijfblok niet in één keer mee, maar loop over en weer. Heb je een meeting? Parkeer je een paar honderd meter verder dan normaal en zet een paar extra stappen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt.

 

4.    Gezond eten, gezond leven

Net als voldoende beweging is gezond eten een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Ongezond eten geeft snel energie, maar zorgt daarna voor een serieuze crash met een verminderde productiviteit tot gevolg. Voel je je beroerd om 15u in de namiddag? Dan heb je waarschijnlijk een suikercrash en is het tijd om een frisse neus te halen.

 

5. Belang van ergonomie om gezond te werken

Als zelfstandige breng je het grootste deel van je dag al zittend door: aan je bureau of in en meeting. Dat vele zitten heeft een enorm slechte impact op je lichaam én op je productiviteit. Nog een reden dus om extra te bewegen!

Daarnaast is een goede zithouding belangrijk om klachten te voorkomen. Verander daarom regelmatig van houding, en keer regelmatig terug naar die goede ‘basis’” zithouding .

Een goede bureaustoel is een basisvoorwaarde. Ga op zoek naar een bureaustoel die voldoet aan de maatgeving van de richtlijn NPR 1813 en die je op de juiste plaatsen ondersteunt. Belangrijk is om de stoel ook steeds in te stellen naar jouw lichaam.