Of je nu op een kantoor werkt of in een slagerij, een ongeval kan altijd voorvallen. Doet er zich een noodsituatie voor? Dan kan een noodplan heel wat levens redden.
Elke werkgever is wettelijk verplicht om een intern noodplan op te stellen als een risicoanalyse uitwijst dat het noodzakelijk is. Verplicht of niet, zo’n noodplan heeft niets dan voordelen. Hoe beter jij en je werknemers voorbereid zijn op een noodsituatie, hoe beter jullie reactie.
Het uitgangspunt van een noodplan is steeds afhankelijk van de specifieke risico’s die gepaard gaan met je bedrijfsactiviteiten. Om deze risico’s te bepalen, moet je dus een risicoanalyse uitvoeren.
Het is logisch, maar in een restaurant is de kans op ongevallen met snijwonden groter dan op een bureau, terwijl een bouwwerf dan weer andere risico’s met zich meebrengt dan een autogarage. Daarom is het niet mogelijk om één algemene aanpak te implementeren.
Wil je graag een noodplan opmaken? Beantwoord dan deze vragen:
Heb je een antwoord gegeven op de vragen, dan heb je al een goede basis voor jouw noodplan. Je kan hiermee dan verder aan de slag om een uitgebreid plan op te stellen, aangepast aan jouw bedrijf.
De reactie van je werknemers speelt een cruciale rol bij een noodgeval. Zorg dus dat iedereen binnen jouw bedrijf weet wat ze moeten doen en hoe ze het best reageren.